Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Maślankowe ciasto z truskawkami

 

Kolega mojego męża poprosił mnie o przygotowanie dla niego tortu.

Nie był to byle jaki tort tylko tort weselny.

Jeszcze nigdy nie robiłam takiego tortu, dlatego moje zdenerwowanie było chyba nie mniejsze niż przyszłej panny młodej 😉

Po konsultacjach z Młodą Parą stanęło na torcie piętrowym udekorowanym bitą śmietaną – myślę, że to było główne wyzwanie, gdyż z masą cukrową pracuje się nam znacznie lepiej.

Chwyciłam „byka za rogi” i tort przygotowałam.

Przyznaję się z ręką na sercu, że łatwo nie było – wygładzanie masy to jakiś koszmar – w końcu poszliśmy w celowe „nierówności” 🙂

Tort się spodobał i co najważniejsze – bardzo wszystkim smakował 🙂

Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary!

 

Ps. Poniżej zamieszczam przepis – może się komuś przyda 🙂

 

weselny kremowy1

weselny kremowy2

weselny kremowy3

 

Kremowy tort weselny
 
Autor:
Składniki
biszkopt 26 cm czekoladowy:
  • 7 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 230 g cukru
  • 200 g mąki
  • 50 g gorzkiego kakao
biszkopt 16 cm biały:
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 90 g cukru
  • 80 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
frużelina wiśniowa:
  • 1 duży słoik drylowanych wiśni (taki około 700 g)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • ok pół szklanki cukru (do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
mus malinowy:
  • około 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • 2 duże łyżki dżemu malinowego
krem do przełożenia:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
krem do obłożenia:
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
poncz:
  • 300 ml wrzącej wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
dodatkowo:
  • 3 patyczki drewniane lub plastikowe do stabilizacji tortu
  • truskawki i czekoladowe ozdoby do dekoracji
  • listki melisy lub mięty do dekoracji
Wykonanie
biszkopty:
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).
  2. Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.
  3. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Wyłącz mikser.
  5. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  6. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  7. Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
  8. Przekrój obydwa na trzy blaty.
frużelina:
  1. Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.
  2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
  3. Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  5. Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
maliny:
  1. Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
  2. Wystudź.
poncz:
  1. Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  2. Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj - pilnuj, aby nie zrobiło się masło 😉
złożenie tortu:
  1. Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy.
  2. Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) - przytnij je do wysokości ciasta - patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
  3. Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
  4. Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
  5. Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.
  6. Wyrównaj powierzchnię łopatką.
  7. Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
  8. Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.
  9. Tort schłódź w lodówce.
Notatki
Aby ułatwić sobie pracę możesz wcześniej przygotować obydwa biszkopty, frużelinę oraz mus malinowy 🙂

 

Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Maślankowe ciasto z truskawkami

Related Post