Gofry belgijskie
Babeczki bananowo-pomarańczowe

tort mms Daniela 4

Na 10 urodziny mojego syna przygotowaliśmy specjalny kremowy tort z MMS i Skittles 🙂

Daniel bardzo lubi te groszki, więc pomysł wydał się nam idealny 🙂

Przygotowałam tradycyjny biszkopt kakaowy, do tego dużo kremu na bazie kremówki i mascarpone oraz frużelina malinowa (wg życzenia solenizanta).

Dzięki kolorowym cukierkom tort wyglądał bardzo radośnie, a dzieciakom same się ręce wyciągały do niego (nie muszę chyba dodawać, że nieźle wyskubywali te cukierki z tortu ;)).

Tort jest na prawdę łatwy do przygotowania, a efekt jest zdecydowanie „WOW”, więc korzystajcie, róbcie, a potem podeślijcie zdjęcia (ps. możecie oczywiście wykorzystać inne cukierki).

tort mms Daniela 1

 

tort mms Daniela 3

 

tort mms Daniela 5

 

tort mms Daniela 7

 

tort mms Daniela 8

 

Kremowy tort z MMS
 
Autor:
Składniki
biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 165 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 35 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 375 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
frużelina malinowa:
  • 250 g mrożonych lub świeżych malin
  • ¼ szklanki wody
  • pół szklanki cukru - lub do smaku
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
wierzch:
  • 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • około 100 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania mms
dodatkowo:
  • długi plastikowy kijek - np. taki do balonów
  • odrobina masy cukrowej
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka ubij mikserem aż będą gęste, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka zrobią się białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  3. Do gotowych białek dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach.
  4. Dodaj porcjami mąkę i miksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łyżką.
  5. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.
  6. Wylej biszkopt.
  7. Piecz w 180 stopniach (lub w 170 na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu biszkopt wystudź - najlepiej biszkopt przygotować dzień wcześniej, gdy trochę postoi to dużo lepiej się go kroi 🙂
frużelina:
  1. Do rondelka włóż maliny, dodaj wodę i cukier, podgrzej do zagotowania.
  2. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do malin i szybko wymieszaj.
  3. Frużelinę ostudź.
krem:
  1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce cukier puder oraz serek mascarpone, krótko zmiksuj.
wykończenie:
  1. Biszkopt przekrój na trzy blaty - zaokrąglony czubek zetnij.
  2. Nasącz blaty wg uznania - ja zwykle używam wodę z odrobiną cukru i sokiem z cytryny.
  3. Na pierwszy blat wyłóż część kremu, na nim połóż połowę frużeliny.
  4. Połóż drugi blat, nasącz go, nałóż trochę kremu i resztę malin.
  5. Przykryj trzecim blatem, nasącz go.
  6. Pozostałym kremem obłóż tort - posmaruj wierzch i boki tortu.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką - ostudź.
  8. Polej czekoladą wierzch tortu - schłódź w lodówce.
  9. Patyczek przytnij trochę (tak aby się zmieścił w lodówce ;)), włóż go w tort, tak aby wszedł do końca.
  10. Powyżej odznaczonego miejsca obklej patyczek masą cukrową i przyklej do niej cukierki, resztę cukierków wysyp na tort.
  11. Prze podaniem nałóż na górę patyczka z cukierkami puste opakowanie po cukierkach 🙂

 

Gofry belgijskie
Babeczki bananowo-pomarańczowe

Related Post