Czerwono-czarny tort z pająkiem
Konkurs wielkanocny - rozwiązanie

Te ciasteczka marcepanowe są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego są bardzo smaczne 🙂

Zaproście dzieci do wycinania kształtów i do roboty 🙂

Z podanej porcji otrzymacie kilka blach ciasteczek.

marcepanowe4

marcepanowe3

marcepanowe6

marcepanowe5

 

 

Kruche ciasteczka marcepanowe
 
Autor:
Składniki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g gotowej masy marcepanowej
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło na puszystą masę, dodaj cukier i cukier waniliowy i zmiksuj razem. Dodaj żółtko i masę marcepanową. Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do masy dodaj stopniowo mąkę i miksuj na małych obrotach. Na koniec zagnieć ciasto rękami - w razie konieczności dodaj więcej mąki (ciasto będzie mocno klejące).
  3. Umieść ciasto w lodówce na około 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm. Wykrawaj kształty i kładż na przygotowanej blaszce.
  4. Piecz ciastka w 170 stopniach przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia. Przestudź ciastka i przełóż do pojemniczka.
  5. Gotowe i przestudzone ciastka możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą 🙂
Notatki
Przepis pochodzi z Tchibo.

Czerwono-czarny tort z pająkiem
Konkurs wielkanocny - rozwiązanie

Related Post