Tort skrzynia skarbów
Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem

Na karmelowym blogu wypatrzyłam przepis na kruche ciasto z jagodami autorstwa Nigela Slatera.

Kiedyś już wspominałam, że bardzo lubiłam oglądać jego program na BBC – wcześniej już też zamieszczałam jego przepis na ciasto bananowe.

Konsekwencje pobytu na tym blogu nie skończyły się tylko na dodatkowych kaloriach z tego pysznego ciasta, ale zaowocowały również uszczupleniem mojego konta bankowego 😉

A to wszystko dlatego, że strasznie zapragnęłam kupić sobie książkę Nigela Slatera „Tender vol. 2”, która zawiera przepisy z wykorzystaniem owoców – nie są to tylko desery (może w wolnej chwili umieszczę recenzję książki).

Książka już tylko po pobieżnym przejrzeniu zapełniła się zakładkami, więc na pewno nie skończy się tylko na tym przepisie 🙂

Na razie zapraszam Was na pyszne kruche ciasto z jagodami (poza sezonem jagodowym, można zastąpić je innymi owocami).

kruche z jagodami Slatera3

kruche z jagodami Slatera1

kruche z jagodami Slatera4

kruche z jagodami Slatera5

Kruche ciasto z jagodami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • trochę mleka do posmarowania ciasta
nadzienie:
  • 500 g jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 1 czubata łyżka konfitury jagodowej lub malinowej
Wykonanie
  1. Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą (ziemniaczaną) i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
  2. Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste i białe (można to zrobić mikserem). Dodaj jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż się dobrze połączy (ciasto będzie bardzo leciutkie i miękkie - nie zbite i twarde i jak tradycyjne ciasto kruche).
  3. Posyp mąką blat i wyłóż ciasto. Zagnieć chwilę, a następnie podziel na dwie części (jedna odrobinę większa).
  4. Tą większą cześć delikatnie rozwałkuj (możesz to zrobić na papierze do pieczenia, aby łatwiej przenieść ciasto do foremki).
  5. Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko natłuść i wylep rozwałkowanym ciastem - pamiętaj o wylepieniu również boków foremki (ciasto powinno lekko wystawać poza brzeg).
  6. Wyłóż nadzienie na przygotowany spód.
  7. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta na wielkość foremki. Przykryj nim górę tarty i sklej z ciastem ze spodu przez nałożenie wystających kawałków na wierzch.
  8. Posmaruj wierzch ciasta mlekiem i posyp odrobiną cukru pudru.
  9. Zrób nożem dwa długie rozcięcia, aby para mogła uchodzić.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do zrumienienia się.
  11. Ostudź przed podaniem.
Notatki
Ciasto jest bardzo delikatne i przy przenoszeniu może się rozrywać, dlatego wałkuj go na papierze do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, albo wylepiaj foremkę kawałkami ciasta.

 

 

Tort skrzynia skarbów
Cynamonowo-śliwkowe ciasto z miodem

Related Post