Zaktualizowany: 2023 24 sierpniaOpublikowano: 2013 26 sierpnia
kruche ciasto z pianką budyniową i malinami

Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Kruche ciasto z pianką i owocami to niebiańska kombinacja smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie. Delikatne, kruche ciasto stanowi idealne tło dla orzeźwiających owoców, które dodają świeżości i naturalnej słodyczy. Największą atrakcją tego wypieku jest słodka pianka bezowa pieczona z dodatkiem budyniu, która jest lekka i puszysta, rozpływając się w ustach. Całość jest zwieńczona kuszącą kruszonką, która nadaje dodatkowego smakowego urozmaicenia. To ciasto jest prawdziwym gratką dla miłośników słodkich i owocowych smaków. Doskonale sprawdzi się jako deser na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy jako słodki poczęstunek przy kawie z koleżankami. Gorąco polecam!

ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z pianką i owocami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste ciasta z owocami, ale lubisz gdy jednocześnie wyglądają tak jakby wymagały wiele pracy, to to ciasto będzie idealne! Świetnie wygląda i można je zrobić z przeróżnymi owocami!

kruche ciasto z pianką i owocami

Kruche ciasto z pianką i owocami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto z pianką budyniową i dużą ilością owoców.
4.56 z 18 ocen
Czas przygotowania 1 hour 40 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 430 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto

składniki na budyniową piankę z białek

  • 5 białek
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g))
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

dodatkowo do ciasta z pianką bezową

  • 500-600 g owoców (ja użyłam maliny i borówki amerykańskie)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    375 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek
  • Podziel ciasto na dwie części – w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłodź w lodówce przez około godzinę.
  • Przygotuj blaszkę (wymiar około 30/20 cm) – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Większą porcję ciasta zetrzyj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
  • Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach (tryb góra-dół), a następnie go wystudź.

Jak zrobić piankę bezową z budyniem

  • Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy – po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.
    5 białek, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Miksuj aż piana będzie biała i bardzo gęsta.
  • Dodaj budynie i na koniec wlej powoli olej – zmiksuj całość.
    2 opakowania budyniu, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • Na podpieczonym spodzie ułóż owoce – maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.
    500-600 g owoców
  • Wyłóż piankę na owoce, lekko wyrównaj.
  • Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
  • Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 30-40 minut – do zrumienia.
Notatki
Możesz też zamienić kolejność warstw – wyłożyć piankę bezpośrednio na ciasto, na nią owoce (przekrojoną stroną do góry) i na owoce tarte ciasto. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 430kcalWeglowodany: 43gBiałko: 7gTłuszcz: 26g
Słowa kluczowe ciasto z pianką budyniową, kruche ciasto z owocami, kruche ciasto z pianką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z budyniową pianką i owocami

Ciasto z budyniową pianka i owocami – uwagi

Dziś zapraszam was na proste, ale za to przepyszne kruche ciasto z pianką i owocami.

To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie :)

Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mieć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki ;)

W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki, znowu wróciłam do tego ciacha.

Okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek :)

kruche ciasto z pianką i owocami

Jak zrobić kruche ciasto z pianką i owocami – wskazówki

Przede wszystkim zacznijcie do przygotowania kruchego ciasta, bo trzeba je schłodzić w lodówce, a potem jeszcze podpiec samo w piekarniku.

Za budyniową piankę zabieracie się dopiero wtedy, gdy ciasto jest już podpieczone i stygnie.

Sama pianka jest bardzo łatwa do zrobienia.

Najpierw ubijacie białka z cukrem na gęstą i puszystą masę – zupełnie jak na bezę.

Gdy piana będzie biała, gęsta i lśniąca, wtedy zmniejszacie obroty i wsypujecie po jednym budyniu waniliowym i mieszacie do połączenia.

Na koniec wlewacie cienkim strumieniem olej – ciągle miksując.

Tak przygotowaną piankę budyniową wykładacie na ciasto.

Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika :)

Co do owoców, to możecie użyć dowolne – ja miałam maliny i trochę czarnej porzeczki.

Poza sezonem możecie użyć konfiturę – posmarujcie nią wtedy ciasto i piankę wyłóżcie na wierzch.

Owoce też możecie wyłożyć albo na spód, albo na samą piankę. Ja osobiście wolę dawać je na ciasto – wtedy mogę ich użyć więcej.

A jakie owoce wy byście dali do tego kruchego ciasta z pianką i owocami?

Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą :D

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na ciasta z owocami.

kruche ciasto z owocami i bezą

A poniżej pierwsze moje zdjęcia tego ciasta z 2013 roku :)

kruche ciasto z pianką i owocami
kruche ciasto z pianką

Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami

Wszystkim polecam również inne moje przepisy na pyszne kruche ciasta pieczone z różnymi owocami i nie tylko! Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem