Tort Roszpunka dla Weroniki
Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami

To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie 🙂

Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mięć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki 😉

W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki znowu wróciłam do tego ciacha i okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek 🙂

Ciasto robiłam z małymi perturbacjami (zapomniałam dodać żółtka do ciasta kruchego – ups), ale wyszło bardzo fajne i cieszyło się dużym powodzeniem – szczególnie zaskoczyło mnie, że moja córka zjadła prawie 4 kawałki na raz 🙂

Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika 🙂

IMG_396801

 

IMG_397001

 

Kruche ciasto z pianką i owocami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
  • ok 500 g drobnych owoców (ja użyłam maliny i borówki amerykańskie)
Wykonanie
ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  2. Podziel ciasto na dwie części - w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  3. Przygotuj blaszkę (wymiar około 33/20 cm) - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
  4. Większą porcję ciasta potarkuj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
  5. Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach, a następnie go wystudź.
pianka:
  1. Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy - po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.
  3. Dodaj budyń i na koniec wlej powoli olej - zmiksuj całość.
  4. Wyłóż piankę na podpieczony spód, lekko wyrównaj.
  5. Na wierzchu ułóż owoce - maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.
  6. Na owoce zetrzyj pozostałe ciasto.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut - do zrumienia.

 

Tort Roszpunka dla Weroniki
Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami

Related Post