Rozpalające ciasto czekoladowe 🙂
Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂

Kryzysek – to ciasto robiła ciocia mojego męża na rodzinne spotkania świąteczne. Zawsze kończyło się to tak, że wychodziłam nim obżarta 🙂

W końcu wydębiłam przepis i mogę go robić, kiedy mnie tylko najdzie ochota 🙂

W sumie ciągle się zastanawiam, skąd się wzięła ta nazwa? Bo trudno nazwać kryzysowym ciasto, do którego idzie szklanka orzechów włoskich i prawie 2 kg jabłek.

Chybaże chodzi o kryzys, który się przeżywa, gdy się już zje ostatni kawałek 😉 gdyż połączenie orzechów włoskich, odrobiny kakao i olejku migdałowego stawia zwykłe jabłko w zupełnie innym świetle – mi to niezmiernie smakuje i nigdy nie potrafię skończyć na jednym kawałku 🙂

Z podanej porcji otrzymacie ogromną blachę ciasta (38/28 cm).

Ja daję tutaj tak dużo jabłek, że w zasadzie mam jabłka oblepione ciastem, a nie ciasto z jabłkami 🙂 Wy możecie dać trochę mniej 🙂

kryzysek1

kryzysek3

kryzysek4

kryzysek5

kryzysek6

 

Kryzysek
 
Autor:
Składniki
  • 6 dużych jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • olejek migdałowy
  • 1 szklanka posiekanych włoskich orzechów
  • 6 jabłek (ja dałam 8) pokrojonych w plasterki
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj olejek. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Dodawaj mąkę na zmianę z olejem do ubitych jajek. Na koniec dodaj orzechy i jabłka, delikatnie wymieszaj.
  2. Przełóż do przygotowanej foremki. Piecz 15 minut w 150 stopniach, a następnie podnieś temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  3. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
  4. Ciasto jest jeszcze lepsze następnego dnia 🙂

Rozpalające ciasto czekoladowe 🙂
Blok czekoladowy jak za dawnych lat 🙂

Related Post