Babka czekoladowo-cynamonowa
Tort ananasowo-bananowy

kuleczki ziemniaczane 7

Takie kuleczki ziemniaczane będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie 🙂

Myślę, że spokojnie możecie je również przygotować na jakąś imprezę – kuleczki nie są duże, takie akurat na 1-2 gryzy 🙂

Szczególnie mogą przypaść do gustu dzieciom, które lubią wszystko co jest w chrupiącej panierce – a jeśli do tego dołożycie kawałeczki piersi z kurczaka w panierce, to będą wniebowzięte 🙂

Samą masę ziemniaczaną możecie przyprawić wg swojego lub dziecięcego gustu, może być bardziej ziołowa, lekko słona, a może pikantna? Decyzja należy do Was.

Kuleczki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane, ale jeśli nie macie frytkownicy to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku na głębokim tłuszczu – po usmażeniu koniecznie odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

To wszystko, ja mogę już tylko życzyć „Smacznego” 😀

kuleczki ziemniaczane 2

kuleczki ziemniaczane 4

kuleczki ziemniaczane 5

Kuleczki ziemniaczane
 
Autor:
Składniki
kuleczki:
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • pół cebuli (ja ze względu na dzieci nie dałam)
  • 70 g startego twardego sera np. cheddar (kupiłam w Lidlu)
  • 1 jajko
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła
dodatkowo:
  • 2 jajka - roztrzepane
  • około 1 szklanka bułki tartej
Wykonanie
  1. Jeśli dodajesz cebulę to drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni.
  2. Ziemniaki porządniej ubij, albo przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich starty ser, jajko, obydwie mąki i przyprawy.
  3. Zagnieć ciasto - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę mąki..
  4. Schłódź masę w lodówce przez około godzinę - tak aby zgęstniała.
  5. Ze schłodzonej masy formuj w dłoniach kuleczki - ich rozmiar zależy już od ciebie.
  6. Każdą kuleczkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
  7. Smaż we frytkownicy, na głębokim tłuszczu lub na patelni aż będą rumiane.
  8. Po usmażeniu osącz na papierowym ręczniku.
  9. Podawaj na ciepło.

Przepis znalazłam tutaj.

Babka czekoladowo-cynamonowa
Tort ananasowo-bananowy

Related Post