Pstrąg z grilla
Owocowa granola

lekka beza z rabarbarem 2

Mówiłam ostatnio na facebooku, że chodzi za mną beza, chodziła, chodziła i w końcu wyszła – beza z pieczonym rabarbarem i jogurtem greckim.

Lekka, delikatna, mniej kaloryczna, orzeźwiająca, lekko kwaskowata i miodowa – idealna na gorące dni.

Sami spróbujcie, jak te smaki pysznie ze sobą współgrają.

Gęsty jogurt grecki potrzebuje jedynie odrobinę miodu, trochę miodu do rabarbaru, do tego trochę posiekanych pistacji i rewelacyjna beza gotowa 🙂

Ale uprzedzam, szybko znika taki kawałeczek bezy – i człowiek siedzi oszołomiony i nie wie co się stało, gdzie się to ciacho podziało, bo przecież ja chcę więcej …

Tak więc czujcie się ostrzeżeni, a bezę koniecznie przygotujcie.

Samą bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, aby porządnie sobie podeschła, zróbcie też rabarbar, aby wystygł, a potem przed podaniem przygotujcie tylko jogurt i można jeść 🙂

lekka beza z rabarbarem 3

 

lekka beza z rabarbarem 6

 

lekka beza z rabarbarem 9

 

lekka beza z rabarbarem 10

 

lekka beza z rabarbarem 12

 

Lekka beza z pieczonym rabarbarem
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 6 białek (użyłam z jajek rozmiar L)
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
pieczony rabarbar:
  • 3 długie łodygi rabarbaru - nieobrane
  • 3-4 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
krem:
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • około 2 łyżki miodu - lub do smaku
  • łyżka soku z cytryny
dodatkowo (opcjonalnie)
  • garść posiekanych pistacji
  • kilka małych pokruszonych bezików
Wykonanie
beza:
  1. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zgęstnieją zacznij dodawać cukier - dodaj go w 3-4 porcjach, po każdej porcji miksuj przez około 2 minuty.
  2. Po dodaniu ostatniej porcji miksuj przez kilka minut - aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  3. Do gotowych białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
  4. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (możesz odrysować talerz :)).
  5. Wyłóż masę bezową i lekko wyrównaj, teraz po obwodzie wyciągnij łyżką boki bezy lekko do góry - ciągnij łyżką od spodu do góry bezy wtedy utworzy się taka jakby korona.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  7. Włóż do niego bezę i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni.
  8. Piecz bezę przez 2 godziny, a następnie pozwól jej wystygnąć (może poleżeć w piekarniku nawet przez noc).
pieczony rabarbar:
  1. Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  2. Włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj miód, sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Piecz w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
  4. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Jogurt przełóż do miseczki, dodaj do niego miód i sok z cytryny - wymieszaj.
wykończenie:
  1. Na zagłębienie w bezie wyłóż jogurt z miodem, na nim ułóż rabarbar, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i posyp pokruszonymi bezami.

 

Pstrąg z grilla
Owocowa granola

Related Post