Babeczki Sachera
Babka gotowana cioci Hanki

Mam dziś dla Was przepis na rewelacyjne placki z riccottą 🙂

Placuszki są bardzo delikatne i lekkie jak puch (to zasługa piany z białek i niedużej ilości mąki), a do tego świetnie smakują.

Radzę Wam zrobić je od razu z większej porcji, bo ta jedna może nie wystarczyć (ja z żalem zjadałam ostatniego placuszka).

Świetnie do nich pasuje bita śmietana i świeże owoce, ale równie smaczne są z syropem klonowym, czy z sosem czekoladowym 🙂

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję” (podaję z moimi małymi zmianami).

 

placki z riccottą_4

placki z riccottą_3

placki z riccottą_1

Lekkie placki z riccottą
 
Autor:
Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka riccotta
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 170 ml mleka
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z serkiem riccotta i cukrem.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj na zmianę z mlekiem do masy twarożkowej, dodaj masło.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Dodaj do ciasta delikatnie mieszając.
  5. Placuszki smaż na patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

Babeczki Sachera
Babka gotowana cioci Hanki

Related Post