Bułeczki pizze z olejem rzepakowym
Szarlotkowa nocna owsianka

lemon curd 4

Lemon curd to nic innego jak krem cytrynowy 🙂

Świetnie nadaje się jako dodatek do deserów i różnych ciast, niektórzy używają go nawet jako smarowidło na kanapki – zastosowań znajdziecie wiele (możecie też wyjadać go po prostu łyżkami :)).

W smaku jest lekki i orzeźwiający, a do tego ma piękny słoneczny kolor.

Lemon curd przygotowuje się bardzo prosto, więc zachęcam do wypróbowania przepisu – a już niedługo na blogu pojawi się przepis na ciasto w wykorzystaniem kremu 🙂

A taki krem przygotujecie również z innych owoców – na blogu są już przepisy na orange curd i pineapple curd (krem ananasowy – mój absolutny faworyt).

Podaję przepis na porcję około 250 ml (średni słoiczek).

lemon curd 1

lemon curd 5

lemon curd 6

lemon curd 8

 

Lemon curd
 
Autor:
Składniki
  • 2 cytryny - sok plus skórka
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 1 żółtko
Wykonanie
  1. Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  2. Do małego garnka włóż i pogrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
  3. Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
  4. Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
  5. Przełóż krem do słoiczka - możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

 

 

Bułeczki pizze z olejem rzepakowym
Szarlotkowa nocna owsianka

Related Post