Zielone curry ze szparagami
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 7

 

Lemoniada rabarbarowa będzie idealnym rozwiązaniem na gorącą pogodę 🙂

Będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca jeśli dodacie do niej cytrynę, trochę świeżej mięty i oczywiście lód.

Przygotujcie ją z nieobranych łodyg, to lemoniada nabierze pięknego różowego koloru 🙂

Ja swoją lemoniadę dosłodziłam miodem, aby była jeszcze zdrowsza i pyszniejsza – jeśli lubicie kwaśną lemoniadę, to możecie w ogóle zrezygnować z dosładzania.

Moim dzieciom ten napój wyjątkowo zasmakował i już kupiłam rabarbar na kolejne porcje 🙂

Ps. Podaję przepis na około 4 litry lemoniady – jeśli wlejecie ją jak ja do dużego słoja z kranikiem, to każdy będzie miał do niej świetny dostęp (ja swój słój wzięłam na grilla i wszyscy chętnie robili sobie dolewki :)).

Wypróbujcie też przepis na lemoniadę ogórkową – zaskoczy Was jej smak 😀

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 2

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 4

 

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 6

 

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 8

 

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 10

 

Lemoniada rabarbarowa
 
Autor:
Składniki
  • około 700 g rabarbaru - mniej więcej 7 długich łodyg
  • 1,5 litra wody do rabarbaru
  • miód do smaku - ja dałam jakieś 4 łyżki
  • 2 cytryny pokrojone na cienkie plasterki
  • 2-3 łodygi mięty (opcjonalnie)
  • ok 2 litry zimnej wody niegazowanej
  • lód
Wykonanie
  1. Odetnij końcówki w łodygach rabarbaru, a następnie łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Włóż je do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż owoce się rozpadną.
  3. Gotowy kompot przelej przez gęste sito, rabarbar możesz wyrzucić lub wykorzystać w innym celu 🙂
  4. Teraz możesz dosłodzić kompot - miodem, ksylitolem albo po prostu cukrem.
  5. Wystudź kompot.
  6. Dolej do niego zimną niegazowaną wodę - tyle na ile pozwala ci dzbanek 🙂
  7. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę i miętę, dodaj lód.
  8. Smacznego 🙂

 

Zielone curry ze szparagami
Cytrynowe ślimaczki drożdżowe

Related Post