Drożdżówka ze śliwkami i kokosem
Sernik straciatella na zimno

Leniwe z karmelizowanymi śliwkami na jesienny obiad 🙂

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_6

Pewnie dla niektórych z Was, taki obiad to nie obiad, a co najwyżej deser 😉

Nie ważne jak zostaną potraktowane te leniwe – jako obiad, deser, czy też pyszna kolacja, na pewno będą Wam smakować 🙂

Delikatne twarogowe kluski idealnie smakują z cynamonem i bułką tartą z masłem  i taką wersję już prezentowałam na blogu.

Dziś mam wersję owocową – jest mniej kaloryczna, a równie smaczna – o ile nawet nie smaczniejsza 🙂

Możecie oczywiście kluski przygotować ze swojego ulubionego przepisu, ale ucieszę się, gdy wypróbujecie mój przepis i podzielicie się wrażeniami 🙂

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_1

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_2

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_4

leniwe z karmelizowanymi śliwkami_5

Leniwe z karmelizowanymi śliwkami
 
Autor:
Składniki
kluski:
  • 600 g twarogu pół tłustego - zmielonego (możecie też użyć dobry twaróg na serniki - polecam Piątnicę)
  • około 2-2,5 szklanki mąki (jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki, a potem ewentualnie resztę)
  • 3 jajka
  • mąka do podsypywania
karmelizowane śliwki:
  • około 9 dużych śliwek
  • 3 łyżki masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru
Wykonanie
  1. Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
  2. Dodaj mąkę i jajka - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
  3. Odkrajaj nożem kawałki ciasta, a następnie dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
  4. Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka).
  5. Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
  6. Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
śliwki:
  1. Owoce przekrój na pół, usuń pestkę.
  2. Na patelni rozpuść masło, ułóż śliwki miąższem do dołu i smaż przez kilka minut - aż owoce lekko zmiękną.
  3. Przewróć śliwki na drugą stronę, posyp cukrem i przemieszaj.
  4. Podsmaż kilka kolejnych minut obtaczając owoce w powstałym sosie.
  5. Gorące śliwki wyłóż na kluski i od razu podaj.

 

Drożdżówka ze śliwkami i kokosem
Sernik straciatella na zimno

Related Post