Reklama


Lodowe tiramisu

Lodowe tiramisu

 

lodowe tiramisu

 

Lodowe tiramisu – mmmm.

Muszę przyznać, że takie wersji wcześniej nie jadłam, a szkoda – bo jest pyszna.

A do tego bardzo łatwa i szybka do zrobienia – z efektem WOW gwarantowanym.

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie klasycznego tiramisu, albo boicie, że brak wam umiejętności – to zafundujcie sobie taką lodową wersję tego popularnego deseru (chociaż klasyczne tiramisu też jest bardzo łatwe do zrobienia i gorąco namawiam, na wypróbowanie przepisu).

Do tego deseru lodowego potrzebujecie litr lodów waniliowych (mogą być kupione w sklepie), podłużne biszkopty, kawę i amaretto, albo likier kawowy.

Deser zrobicie w jakieś 15 minut, potem jeszcze schłodzenie i można się delektować – super prawda?

Potem – idąc za ciosem – przygotujcie sobie swoje własne domowe lody – zaskoczycie najbliższych 🙂

 

torcik lodowy tiramisu

 

deser lodowy tiramisu

 

kawowy deser

 

deser lodowy

 

Lodowe tiramisu
 
Autor:
Składniki
  • litr lodów waniliowych
  • około 120 ml mocnej kawy - wystudzonej
  • około 120 ml likieru amaretto, albo likieru kawowego
  • około 14-16 sztuk podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 2 czubate łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku
  • gorzkie kakao do posypania
Wykonanie
  1. Podłużną foremkę keksową (o długości około 20 - 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  2. Na dno foremki wyłóż połowę lodów i wyrównaj łyżką.
  3. Kawę zmieszaj z likierem i namaczaj w niej biszkopty.
  4. Namoczone biszkopty układaj na lodach.
  5. Do pozostałych lodów dodaj kawę rozpuszczalną w proszku i dokładnie wymieszaj łyżką - nałóż lody na wierzch biszkoptów.
  6. Na lody kawowe nałóż drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie.
  7. Deser zamroź w zamrażarce przez przynajmniej godzinę.
  8. Przed podaniem oprósz deser gorzkim kakao.
  9. Podawaj pokrojone na plastry.

 

 

kawowy deser lodowy

 

Inspiracja (podaję moją wersję).

 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: