Migdałowy pudding chia
Placuszki śniadaniowe

O rety! Jak ja dawno nie dodawałam żadnego przepisu na lody.

Już się szybciutko poprawiam i zapraszam na rewelacyjne lody borówkowo-bananowe.

Coś czuję, że to będzie mój hit lata 🙂

Sama się sobie dziwię, że nigdy wcześniej nie pomyślałam o lodach bananowych, bo są po prostu przepyszne, a bananowy smak świetnie się komponuje z borówkami.

W tych lodach powstał duet idealny – mnóstwo borówek, banany, odrobina cukru i trochę śmietany kremówki. Użyłam mrożone owoce, więc i lody były wcześniej gotowe (chociaż zaczęłam się już do nich dobierać zanim się porządnie zamroziły :)).

Przygotujcie swoim dzieciom te lody, a na pewno je pokochają (wy zresztą również).

I jeszcze jedno – nie potrzebujecie do nich maszynki 🙂

lody borówkowo-bananowe_3

lody borówkowo-bananowe_2

lody borówkowo-bananowe_4

lody borówkowo-bananowe_7

 

Lody borówkowo-bananowe
 
Autor:
Składniki
masa borówkowa:
  • 200 g mrożonych borówek (lub jagód)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
masa bananowa:
  • 2 bardziej dojrzałe banany
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Banany pokrój w cienkie plasterki, włóż do pojemniczka i schowaj do zamrażarki na około 3 godziny.
  2. Borówki (albo jagody) zmiksuj razem z cukrem i kremówką, a następnie przełóż do pojemniczka i schowaj do zamrażarki.
  3. Zamrożone banany zmiksuj z miodem i kremówką.
  4. Dołóż masę bananową do borówkowej i delikatnie wymieszaj.
  5. Schłódź lody przez kilka godzin.

 

Przepis pochodzi z majowej gazetki Tupperware.

Migdałowy pudding chia
Placuszki śniadaniowe

Related Post