Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
Tort Barbie bardzo truskawkowy

Uwielbiam smak i zapach cynamonu, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia lodów cynamonowych. W oryginalnym przepisie każą użyć do nich 10 kawałków kory cynamonowej, ale ja miałam akurat tylko 5, więc dodałam jeszcze szczyptę sproszkowanego cynamonu.

Lody wyszły przepyszne i myślę, że ilość cynamonu jest akurat i nie potrzeba więcej, ale jeśli ktoś woli, to może je zrobić ze wszystkich kawałków.

 

 

 

 

Lody cynamonowe
 
Autor:
Składniki
  • 200ml mleka
  • 2 śmietany kremówki po 200-250ml
  • ¾ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 10 kawałków kory cynamonowej (ja użyłam 5 kawałków i szczypty sproszkowanego cynamonu)
  • 5 żółtek
Wykonanie
  1. Podgrzej mleko, cukier, sól, jedną kremówkę i korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki. Gdy mieszanina się zagotuje – zestaw ją z ognia, przykryj i odstaw na godzinę do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie podgrzej mieszaninę i usuń z niej cynamon.
  2. Drugą kremówkę przelej do dużej miski.
  3. Żółtka zmiksuj i powoli wlej do nich gorącą mieszaninę mleka. Wymieszaj i ponownie przelej do garnka.
  4. Gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszaj aby się nie przypaliła.
  5. Masę przelej przez sito do kremówki w misce. Mieszaj, aż do ostudzenia (można miskę włożyć do zimnej kąpieli).
  6. Schłódź mieszankę (najlepiej przez noc), a potem umieść w maszynie do lodów, albo w zamrażarce (wtedy mieszaj co jakiś czas).

Przepis znaleziony na blogu Brown Eyed Baker.

Cynamonowe zawijasy z rodzynkami
Tort Barbie bardzo truskawkowy

Related Post