Sernik z sosem malinowym
Muffinki ze snickersami

Dziś dla odmiany przepis na lody mniej kaloryczne, ponieważ zrobione są z jogurtu naturalnego i z mniejszej ilości cukru.

Lody są lekkie, fajnie owocowe, a nawet jak mówi mój mąż, jakby trochę sorbetowe – to pewnie przez małą ilość łtuszczu 😉

 

 

Lody jogurtowo-jagodowe
 
Autor:
Ilość: 1 litr
Składniki
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego (750 ml)
  • 10 dkg cukru
  • 300-500 g jagód (albo innych owoców sezonowych)
  • 2-3 łyżki cukru do owoców
Wykonanie
  1. Żółtka ubij na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudź i wymieszaj z jogurtem.
  2. Owoce zmiksuj z cukrem (możesz je dodać teraz do masy jogurtowej, ale jeśli chcesz mieć lody dwukolorwe, to masę owocową dodaj dopiero, gdy lody będą prawie już zamrożone i deliktanie wszystko razem zamieszaj).
  3. Masę jogurtową przełóż do maszynki do lodów, albo wstaw do zamrażaki i wtedy mieszaj masę co jakieś pół godziny.

Sernik z sosem malinowym
Muffinki ze snickersami

Related Post