Lody o smaku słonego karmelu

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
lody o smaku słonego karmelu

Przepis na lody słony karmel

Lody o smaku słonego karmelu zawojowały ostatnio moje podniebienie. Tak bardzo mi zasmakowało to słodko-słone połączenie, że zrobiłam sobie takie lody w domu. Wam również bardzo polecam te lody karmelowe z solą – jestem przekonana, że Wam zasmakują.

lody o smaku słonego karmelu

Lody o smaku słonego karmelu przepis krok po kroku

Jeśli lubicie i robicie domowe lody, to koniecznie zróbcie te lody słony karmel i rozkoszujcie się ich niezwykłym smakiem.

karmelowe z sola3

Lody o smaku słonego karmelu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne lody karmelowe z solą idealne na letnie upalne dni.
4.60 z 10 ocen
Czas przygotowania 3 hours
6 hours
Czas całkowity 9 hours
Porcje 1 litr – niepełny
Składniki

składniki na lody słony karmel

  • 500 g masy krówkowej ((kajmakowej) u mnie gotowej z puszki)
  • 150 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • około 1-2 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić lody słony karmel

  • Masę krówkową, mleko i śmietankę umieść w garnku i podgrzewaj do momentu, aż się połączą w gładką całość.
    500 g masy krówkowej, 150 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj po trochu sól – do smaku (ale ma być wyczuwalna).
    około 1-2 łyżeczki soli
  • Odstaw masę do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na około 1-2 godziny – do porządnego schłodzenia.
  • Po tym czasie przełóż lody do maszynki do lodów i mieszaj, aż masa zgęstnieje i umieść w zamrażarce.
  • Jeśli nie masz maszynki, to przełóż masę karmelową do pojemniczka i umieść w zamrażarce.
  • Co około 30 minut przemieszaj ją widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
Prywatne
Słowa kluczowe lody słony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lody o smaku słonego karmelu

Domowe lody słony karmel – uwagi

Uwielbiam karmel, więc oczywiście musiałam się skusić na domowe lody o smaku karmelowym – do tego ten karmel jest solony.

Niby dwie przeciwności – cukier i sól, ale karmel wiele zyskuje przy odrobinie soli – spróbujcie, bo warto.

Ja do swoich lodów użyłam gotową masę kajmakową firmy Gostyń (gorąco ją polecam), ale możecie użyć dowolnej masy, albo samodzielnie ją zrobić przez gotowanie puszki słodzonego mleka skondensowanego.

Składniki podaję na puszkę masy kajmakowej o wadze około 500 g.

A jeśli lody chcecie podać dodatkowo z karmelem, to gorąco polecam ekspresowy domowy sos karmelowy, który przygotujecie w kilka minut w mikrofalówce – super prawda? :D

Zobaczcie również inne moje przepisy na lody.

Ps. A jeśli lubicie smak karmelu z solą, to koniecznie przygotujcie sobie również likier słony karmel – bardzo prosty do zrobienia i boski w smaku.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.60 z 10 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na lody domowe

Koniecznie zróbcie również inne moje domowe lody. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja pochodzi ze stron Delimammy.

Opublikowano: 2013 17 czerwca

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. 4ff9f3a6d3f71ef36c75a63ad0e3e525?s=54&d=mm&r=g
    MAdzia 2020 29 sierpnia w 22:12- Odpowiedz

    Ale pyszności… :D Musze koniecznie wypróbować. Kupiłam tego lata maszynkę do lodów z Ariety i zaczęłam eksperymentować z robieniem domowych lodów. Czuć różnice w smaku z kupnymi i można próbować do woli.

  2. 5b2da136275404340f76412d539b3d01?s=54&d=mm&r=g
    Viv 2016 31 lipca w 20:26- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Natknelam sie na przepis i wczoraj zrobilam. Z podanych proporcji smakuja praktycznie jak masa karmelowa. Lepiej dodac wiecej mleka, zeby nie byly az takie slodkie. Ogolnie wszystko wyszlo bezproblemowo, dziekuje za przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 31 lipca w 20:28- Odpowiedz

      Proszę bardzo :) pozdrawiam, Beata

  3. 1ed385e1a14c2f900ce7af7520a92b9c?s=54&d=mm&r=g
    shfyncgyrgftuf 2015 2 grudnia w 20:35- Odpowiedz

    Na ile porcji są te lody?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 2 grudnia w 20:48- Odpowiedz

      Porcja porcji nie równa, więc trudno mi podać konkretną ilość porcji. Całość zmieści się w opakowaniu po litrowych lodach :)

  4. 7e8765a55288c9abcb0bd77d503d96f8?s=54&d=mm&r=g
    Nashelly 2013 17 czerwca w 19:31- Odpowiedz

    Ale ostatnio modny ten solony karmel – ale to dobrze, bo jest przepyszny! Chętnie zjadłabym takie lody :>>

  5. 959896c2ae747022d174a3ab2f951b61?s=54&d=mm&r=g
    kmarkowska 2013 17 czerwca w 12:05- Odpowiedz

    Super pomysl :) musze wyprobowac, bo sama jestem łasuszkiem

  6. b4cabf42fb1380c673d49e8cac9e546c?s=54&d=mm&r=g
    przecinkowa 2013 17 czerwca w 10:35- Odpowiedz

    Cudne zdjęcia!

  7. 952d0d44eaf1ac34a1d13aa8b85838e6?s=54&d=mm&r=g
    Panna Malwinna 2013 17 czerwca w 10:03- Odpowiedz

    Rozpływam się patrząc na te piękne fotografie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy