Reklama


Lody rocky road

Lody rocky road, to jedne z najbardziej popularnych lodów w USA. Nazywane są „wyboistymi”, bo są pełne migdałów lub orzechów i o dziwo – malutkich pianek marshmallows. Brzmi intrygująco – prawda? Lody są mocno czekoladowe i z dodatkiem kawałków czekolady. Już sam opis sugeruje, że żaden łasuch nie przejdzie koło nich obojętnie 🙂 Zapraszam, więc do wypróbowania tego przepisu.

 

 

 

 

Lody rocky road
 
Autor:
Składniki
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 150 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub mieszanej - ja użyłam mlecznej)
  • 250ml tłustego mleka
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (albo aromat waniliowy)
  • 1 szklanka miniaturowych marshmallowsów (jeśli nie macie, to można pokroić duże na kawałki, a następnie oprószyć cukrem pudrem, aby się nie kleiły)
  • 1 szklanka orzechów włoskich, albo migdałów
  • pół szklanki pokruszonej czekolady
Wykonanie
  1. Podgrzej kremówki z kakao, w trakcie mieszaj, aby kakao się dobrze rozpuściło. Doprowadź do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 30 minut, ciągle mieszając.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, mieszaj do momentu aż się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną.
  3. Podgrzej mleko, cukier i sól. Żółtka ubij razem. Powoli wlej ciepłe mleko do żółtek i ciągle ubijaj masę.
  4. Przelej masę do garnuszka i gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy – ciągle mieszaj. Przelej całość do śmietany z czekoladą, dokładnie wymieszaj. Dodaj wanilię.
  5. Miskę włóż do zimnej wody i mieszaj masę, do momentu aż się ochłodzi. Potem wstaw mieszankę do lodówki i mocno schłódź.
  6. Teraz można ją przelać do maszyny do lodów, albo włożyć do zamrażarki (wtedy trzeba lody mieszać, co około pół godziny, do momentu aż będą mocno gęste). Gdy lody są już gęste dodaj pianki, orzechy i połamaną czekoladę, wymieszaj.
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi ze strony browneyedbaker.

Related Post

Reklama

  • Wiki

    Mmm… Jestem na tak :))

  • Interesujący przepis, haha, jest nawet o nim piosenka 🙂

  • Anna

    Witam! Jestem początkująca w domowych lodach i proszę o wskazówki:
    1. Śmietanka kremówka lepsza będzie ta ze sklepowej lodówki czy UHT, która stoi na półce?
    2. Czy masa śmietanowa się nie zwarzy przez te 30 minut?

    Ufam Pani przepisom, ale wolę zapytać, niż zrobić coś źle 😉

    Pozdrawiam

    Ania

    • Hej,
      Śmietanka może być UHT – ja robię na takiej 🙂
      U mnie masa się nie zwarzyła, ale jeżeli się boisz to ważne, aby kakao się dobrze rozpuściło i nie było w grudkach 🙂

  • Anna

    Dziękuję za tak szybką odpowiedź 🙂 dam znać jak wyszły 🙂 Pozdrawiam 🙂

%d bloggers like this: