Lody twarożkowo-truskawkowe

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
lody twarożkowo-truskawkowe

Przepis na lody sernikowo-truskawkowe

Zapraszam na przepyszne lody twarożkowo-truskawkowe. Te lody z dodatkiem twarogu na serniki i musem z truskawek to jedne z lepszych lodów jakie jadłam. Z wyraźnym smakiem sernikowy i cudnie owocowym wykończeniem. Prawdziwy raj dla podniebienia. Gorąco polecam na lato i nie tylko!

lody sernikowo-truskawkowe

Lody twarożkowo-truskawkowe przepis krok po kroku

W te lato zrób dla siebie i swojej rodziny przepyszne lody sernikowe z truskawkami. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu!

lody twarogowe

Lody twarożkowo-truskawkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne lody sernikowe z twarogiem i truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
12 hours
Czas całkowity 13 hours
Porcje 1.5 litra
Składniki

składniki na lody twarożkowo-truskawkowe

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (250 ml)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 115 g twarogu (jak na serniki – może być również mascarpone)
  • 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 2/3 szklanki cukru (140 g)
  • 2/3 szklanki puree z truskawek ((zmiksowałam truskawki blenderem))
  • 1 szklanka świeżych ((lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki)
Instrukcja
 

Jak zrobić lody twarożkowo-truskawkowe

  • W garnuszku podgrzej mleko z kremówką, do punktu wrzenia, nie zagotuj!
    1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany kremówki
  • W blaszanej misce ubij twarożek z żółtkami i cukrem (około 2 minut).
    3 żółtka, 2/3 szklanki cukru, 115 g twarogu
  • Stopniowo wlewaj do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła.
  • Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj cały czas drewnianą łyżką, czekaj, aż budyń zgęstnieje i będzie pokrywał spód łyżki (sprawdzamy palcem, czy budyń się nie rozlewa po łyżce – tu się przyznaję bez bicia, że za nic mi się nie chciała zgęstnieć ta masa i w końcu przelałam wszystko do garnka i postawiłam bezpośrednio na małym ogniu i tak mieszałam – w ten sposób poszło mi szybciej).
  • Gdy masa zgęstnieje zdejmij z ognia i schłodź, mieszając jeszcze przez chwilę.
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i puree z truskawek. Wymieszaj, schłodź.
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2/3 szklanki puree z truskawek
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Wyjmij schłodzoną miksturę, umieść w maszynie do lodów – mieszaj aż masa zgęstnieje.
  • Pod koniec kręcenia lodów dodaj kawałki truskawek.
    1 szklanka świeżych
  • Wszystko przełóż do pojemniczka i wstaw do zamrażarki do końcowego schłodzenia.
  • Jeśli nie używasz maszyny do lodów, to pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas lodów w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu.
  • Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, to wyjmij je przed podaniem i trzymaj w lodówce przez 30 minut lub dłużej, by zmiękły.
Prywatne
Słowa kluczowe lody sernikowe z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Lody sernikowo-truskawkowe – uwagi

Te lody to prawdziwa gratka dla wielbicieli twarogu i truskawek.

Niby normalne lody truskawkowe, ale ten dodatek białego twarogu na prawdę robi ogromną różnicę :), a do tego zamrożone kawałki truskawek w środku – uwielbiam je rozgryzać :)

Dla mnie te lody sernikowe z truskawkami są bomba i na pewno jeszcze nie raz je zrobię :)

Przepis znalazłam na  stronie Moje wypieki i bardzo mi zasmakował. Gorąco polecam!

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na lody z mojego bloga – np. na lody truskawkowe z mascarpone, lody truskawkowo-kokosowe, albo na lody o smaku solonego karmelu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na lody z truskawkami

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne lody truskawkowe.

Opublikowano: 2012 5 czerwca

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. ef3a2c5c1a5681f64651193ce6f7b63b?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2020 2 maja w 09:00- Odpowiedz

    Witam, czy lody można zrobić bez użycia maszynki? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 2 maja w 14:36- Odpowiedz

      Tak, oczywiście, wstaw je do zamrażarki i przemieszaj co jakieś pół godziny – tak ze cztery razy

  2. b1e28836f9e291edb28615ba2174df2c?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2019 11 marca w 16:33- Odpowiedz

    Już się nie mogę doczekać świeżych truskawek :) Wtedy na pewno wypróbuję ten przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 12 marca w 15:04- Odpowiedz

      Koniecznie, bo lody są przepyszne :)

  3. Lody truskawkowe z mascarpone - Wypieki Beaty 2015 2 lipca w 09:05- Odpowiedz

    […] blogu są już przepisy na lody truskawkowe – takie bardzo proste , sorbet, twarożkowo-truskawkowe, a dzisiaj mam trochę podobne lody do tych ostatnich lody truskawkowe z […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy