Chrupiące Gofry
Karmelizowane orzechy

Zrobienie lukru jest bardzo prostą sprawą, a znacznie podnosi wizualne i smakowe walory naszych wypieków 🙂

Co najważniejsze można go dowolnie barwić i nadawać różne smaki, więc pasują do wszystkiego 🙂

Najprostszy sposób na zrobienie lukru, to wsypanie do miseczki cukru pudru i dodanie odrobiny wody – wodę dodajemy stopniowo i mieszamy, aż uzyskamy właściwą konsystencję. Zamiast wody można dodać mleko, jogurt naturalny, sok z cytryny (wtedy lukier nie będzie taki słodki), zapażoną mocną kawę, sok malinowy (zabarwimy lukier na czerwono, a w zasadzie na różowo i jego odcienie) albo inny zagęszczony sok. Świetnie się tu sprawdzają likiery – jajeczny, kawowy, kokosowy – co kto lubi i ma w domu 🙂 Jak widać możliwości jest niezmiernie dużo 🙂

Inny sposób na zrobienie lukru, to lukier z białkiem jaja kurzego.  Wystarczy jedno białko i około 250-300g cukru pudru. Białka ubijamy, w trakcie dosypujemy cukier puder, aż do uzyskania sztywnej masy. Tu też możemy dodać soku z cytryny. Ten lukier bardzo łatwo barwi się barwnikami spożywczymi – w proszku lub z żelu (można je kupić w wielu sklapach internetowych oraz na allegro). Barwniki te są bardzo wydajne i już porcja 5g wystarcza na baaaardzo długo 🙂

Zachęcam do spróbowania, a na pewno Wasze wypieki będą wyglądać pięknie i smakowicie 🙂

 

 

 

Chrupiące Gofry
Karmelizowane orzechy

Related Post