Domowe nachos
Kokosowy tort komunijny

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka w kształcie muszli.

Ciasteczka pieczone są z ciasta biszkoptowego, więc są lekkie i puszyste.

Swoje magdalenki zaromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową. Świetnie sprawdzi się też skórka z cytryny.

Ciasteczka piecze się w specjalnych foremkach o kształcie muszli, ale jeśli takich nie macie, to równie dobrze możecie upiec je w foremkach do babeczek 🙂

Magdalenki są proste w przygotowaniu i jeśli lubicie ciastka biszkoptowe, to przypadną wam do gustu.

magdalenki_2

magdalenki_3

magdalenki_5

magdalenki_7

 

 

Magdalenki pomarańczowe
 
Autor:
Składniki
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 65 g cukru (1/3 szklanki)
  • 60 g mąki (1/2 szklanki)
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • skórka starta z jednej małej pomarańczy
  • opcjonalnie - łyżeczka wody pomarańczowej
Wykonanie
  1. Białka ubij ze szczyptą soli.
  2. Pod koniec dodaj do białek cukier i miksuj aż białka będą gęste, białe i lśniące.
  3. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej.
  5. Delikatnie wmieszaj mąkę do jajek, dodaj masło, skórkę z pomarańczy i ewentualnie wodę pomarańczową - delikatnie wymieszaj.
  6. Nałóż ciasto do foremki do magdalenek - ewentualnie do przygotowanych foremek (dobrze je wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki).
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 7-14 minut - zależnie od wielkości foremek.
  8. Po upieczeniu ciastka przestudź i posyp cukrem pudrem.

Inspiracją był ten przepis.

Domowe nachos
Kokosowy tort komunijny

Related Post