Wesołych Świąt 🙂
Sernik z rosą

 

Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek.

Makaroniki to takie ciasteczek, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka). Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników. Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką.

Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.

Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne.

Ja tym razem postawiłam na róż 🙂

Ciasteczka przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone.

Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej 🙂

 

makaroniki truskawkowe1

makaroniki truskawkowe2

makaroniki truskawkowe3

Makaroniki truskawkowe
 
Autor:
Składniki
makaroniki:
  • 2 białka
  • 30 g cukru
  • 70 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • ewentualnie barwnik spożywczy
krem
  • 100 g serka mascarpone
  • około garść truskawek (ja użyłam 4 bardzo duże)
  • ewentualnie łyżka cukru pudru - do smaku
Wykonanie
ciasteczka:
  1. Białka zmiksuj aż będą sztywne.
  2. Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.
  3. Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek - wymieszaj łyżką.
  4. Możesz dodać barwnik spożywczy.
  5. Przełóż masę do worka cukierniczego.
  6. Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
  7. Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) - zachowaj między nimi odstępy.
  8. Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
  9. Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
  10. Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.
krem:
  1. Truskawki zmiksuj - jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.
  2. Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.
  3. Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.

 

Wesołych Świąt 🙂
Sernik z rosą

Related Post