Makaroniki truskawkowe

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
makaroniki truskawkowe2

Przepis na włoskie makaroniki truskawkowe

Włoskie makaroniki z kremem truskawkowym to idealna słodka przekąska dla miłośników owoców i delikatnych wypieków. Te pyszne i eleganckie nieduże ciasteczka zawierają w sobie bogactwo smaku słodkich truskawek, które idealnie komponują się z kruchym migdałowym ciasteczkiem. Ich delikatna konsystencja i intensywny smak truskawek sprawiają, że są idealne jako słodki poczęstunek lub elegancki dodatek do kawy lub herbaty. Włoskie makaroniki z truskawkami to doskonały wybór dla tych, którzy chcą rozkoszować się prawdziwie włoskim smakiem i stylową prezentacją.

makaroniki truskawkowe1

Makaroniki truskawkowe przepis krok po kroku

Już dziś wypróbuj przepis na włoskie makaroniki przekładane kremem truskawkowym. Te pyszne małe ciasteczka znikają nie wiadomo kiedy :)

makaroniki truskawkowe2

Makaroniki truskawkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące nieduże włoskie makaroniki z kremem truskawkowym.
3.90 z 10 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Składniki

składniki na włoskie makaroniki

składniki na truskawkowy krem do makaroników

Instrukcja
 

Jak zrobić włoskie makaroniki truskawkowe

  • Białka zmiksuj aż będą sztywne.
    2 białka
  • Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.
    30 g cukru
  • Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek – wymieszaj łyżką.
    70 g migdałów, 120 g cukru pudru
  • Możesz dodać barwnik spożywczy.
    barwnik spożywczy
  • Przełóż masę do worka cukierniczego.
  • Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
  • Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) – zachowaj między nimi odstępy.
  • Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
  • Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
  • Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.

Jak zrobić krem truskawkowy do makaroników

  • Truskawki zmiksuj – jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.
    1 garść truskawek, 1 łyżka cukru pudru
  • Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.
    100 g serka mascarpone
  • Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasteczka makaroniki, ciastka z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Włoskie ciasteczka makaroniki – uwagi

Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek. Makaroniki to takie ciasteczka, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka). Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników. Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką. Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem, albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne. Ja tym razem postawiłam na róż :) Ciasteczka makaroniki przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone. Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej :) Koniecznie też wypróbujcie inne moje przepisy na domowe ciasteczka. Na blogu jest ich ogromny wybór. W tym również dużo takich ciasteczek, które nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami.


makaroniki truskawkowe3

 Polecane przepisy na włoskie desery

Jeśli lubisz kuchnię włoską i lubisz włoskie słodkości to koniecznie zobacz inne moje przepisy na włoskie desery. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 23 kwietnia