Makaroniki żurawinowe
Korzenny sernik z musem czekoladowym

 

W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i najczęściej jest to strucla z makiem.

Moja mama (z braku czasu) zawsze kupowała takiego makowca, ale ja wolę sobie go upiec, bo wtedy mogę dać dużo maku 🙂

Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki ‚Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.

Ciasto z tego przepisu jest gęstsze, mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania 🙂

Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor.

Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać z gotowej masy makowej, albo użyć gotowy mak mielony (zamiast tego w ziarenkach).

Z tej porcji otrzymacie dwa duże makowce (lub trzy mniejsze – takie około 30 cm długości).

 

makowiec3

makowiec1

makowiec4

 

Makowiec zawijany
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • pół kilograma mąki
  • 200 ml mleka
  • 50 świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 7 żółtek
  • 120 g rozpuszczonego masła
masa makowa:
  • pół kilograma maku (cały lub mielony)
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek (namoczonych w rumie)
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza - sparzona i wyszorowana
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • około 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Mleko zagotuj, wsyp powoli, ciągle mieszając 80 g mąki (powstanie gęsta masa).
  2. Zdejmij z ognia i ostudź.
  3. Drożdże pokrusz i dodaj do ostudzonej masy - wymieszaj lub zagnieć, przykryj garnek ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  5. Wsyp pozostałą mąkę, dodaj rozpuszczone masło i masę z drożdżami.
  6. Wyrób ciasto - będzie nieco gęstsze niż tradycyjnie - ja wyrabiałam mikserem, a pod koniec zagniotłam rękami.
  7. Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
mak:
  1. Mak zalej wrzącą wodą (tyle, aby przykryła cały mak), zamieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Wystudzony mak przelej przez gęste sitko i mocno odciśnij nadmiar wody.
  3. Jeśli mak był w ziarenkach, to zmiel go dwukrotnie w maszynce.
  4. Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki.
  5. Dodaj do maku cukier, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję migdałową - zamieszaj.
  6. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do maku, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i również dodaj do masy - wymieszaj.
  7. Jeśli masa wydaje się za sucha, to możesz dodać do niej 1-2 jajka i dokładnie wymieszać.
wykończenie:
  1. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  2. Podziel na dwie (lub trzy) porcje.
  3. Każdą porcję rozwałkuj na cienki prostokąt (taki o grubości około 5 mm).
  4. Posmaruj wierzch masą makową (pozostaw brzegi puste) i zwiń w roladę.
  5. Każdą struclę zawiń w papier do pieczenia ( zawiń je luźniej, tak aby pozostał około 1 cm wolnej przestrzeni).
  6. Przełóż strucle na blachę do pieczenia.
  7. Piecz w 170 stopniach przez około 40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  8. Po upieczeniu przestudź.
lukier:
  1. Do cukru pudru dodaj 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj i dodaj po trochu wodę, tak aby uzyskać dobrą konsystencję (lukier musi być gęsty, ale spływający z łyżki).
  2. Posmaruj lukrem ciasta.
  3. Wierzch posyp suchym makiem i udekoruj skórką pomarańczową.

 

Przepis z moimi małymi zmianami.

Makaroniki żurawinowe
Korzenny sernik z musem czekoladowym

Related Post