Makowiec zawijany Okrasy

Zaktualizowany: 2023 4 października
makowiec zawijany

Przepis na zawijany makowiec drożdżowy

Zapraszam dziś na pyszny tradycyjny polski makowiec zawijany przygotowany z rewelacyjnego ciasta drożdżowego zrobionego na dużych ilościach żółtek oraz zaparzanej mące. Sprawdźcie w moim przepisie jak zrobić masę z maku do makowca i przygotujcie najlepsze drożdżowe ciasto z makiem. 

makowiec zawijany

Makowiec zawijany przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne drożdżowe ciasto z makiem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

strucla makowa

Makowiec zawijany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe makowce zawijane z domową masą makową.
4.58 z 7 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 2 duże sztuki
Kalorie 371 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe:

składniki na masę makową do makowca

  • 500 g maku (użyłam mielony)
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek ((namoczonych w rumie))
  • 80 g orzechów włoskich (posiekanych )
  • 1 pomarańcza ( – sparzona i wyszorowana)
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

składniki na lukier do makowca

  • 1,5 szklanki cukru pudru (- 225 g)
  • kilka łyżek gorącej wody
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca:

  • Mleko zagotuj, wsyp powoli, ciągle mieszając 80 g mąki – mniej więcej pół szklanki (powstanie gęsta masa).
    200 ml mleka
  • Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Drożdże pokrusz i dodaj do ostudzonej masy – wymieszaj lub zagnieć, przykryj garnek ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    50 g drożdży
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    7 żółtek, 150 g cukru
  • Wsyp pozostałą mąkę, dodaj rozpuszczone masło i masę z drożdżami.
    500 g mąki pszennej, 120 g masła
  • Wyrób ciasto – będzie nieco gęstsze niż tradycyjnie – ja wyrabiałam mikserem, a pod koniec zagniotłam rękami.
  • Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Jak zrobić mak do makowca:

  • Mak zalej wrzącą wodą (tyle, aby przykryła cały mak), zamieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
    500 g maku
  • Wystudzony mak przelej przez gęste sitko i mocno odciśnij nadmiar wody.
  • Jeśli mak był w ziarenkach, to zmiel go dwukrotnie w maszynce.
  • Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki.
  • Dodaj do maku cukier, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję migdałową – zamieszaj.
    150 g cukru, 100 g rodzynek, 80 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do maku, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i również dodaj do masy – wymieszaj.
    1 pomarańcza
  • Jeśli masa wydaje się za sucha, to możesz dodać do niej 1-2 jajka i dokładnie wymieszać.

Jak zwinąć makowca:

  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Podziel na dwie (lub trzy) porcje.
  • Każdą porcję rozwałkuj na cienki prostokąt (taki o grubości około 5 mm).
  • Posmaruj wierzch masą makową (pozostaw brzegi puste) i zwiń w roladę.
  • Każdą struclę zawiń w papier do pieczenia ( zawiń je luźniej, tak aby pozostał około 1 cm wolnej przestrzeni).
  • Przełóż strucle na blachę do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – aż ciasto będzie rumiane.
  • Po upieczeniu przestudź.

Jak zrobić lukier na makowca:

  • Do cukru pudru dodaj 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj i dodaj po trochu wodę, tak aby uzyskać dobrą konsystencję (lukier musi być gęsty, ale spływający z łyżki).
    1,5 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody
  • Posmaruj lukrem ciasta.
  • Wierzch posyp suchym makiem i udekoruj skórką pomarańczową.
Notatki
Podaję kaloryczność przy mniej więcej 24 kawałkach ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 371kcalWeglowodany: 51.5gBiałko: 8.1gTłuszcz: 17.2gBłonnik: 5.6g
Słowa kluczowe makowiec drożdżowy, makowiec z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Drożdżowy makowiec Karola Okrasy – uwagi

W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i najczęściej jest to strucla z makiem.

Moja mama (z braku czasu) zawsze kupowała takiego makowca, ale ja wolę sobie go upiec, bo wtedy mogę dać dużo maku :)

Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki 'Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.

Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca?

Ciasto z przepisu Okrasy jest gęstsze i mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania :)

Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor. Jeśli nie wiecie co zrobić z białkami, które zostały wam po przygotowaniu ciasta, to polecam wam upiec bezę, albo pyszną babkę angel food – sprawdzą się one również doskonale na święta Bożego Narodzenia.

pyszny makowiec

Jak przygotować mak do makowca?

Do tego makowca przygotowałam samodzielnie masę makową. Wykorzystałam tu mielony mak, abym nie musiała go później mielić maszynką. Taki mielony mak musicie zalać gorącą wodą i gdy nasiąknie przelać go przez gęste sito i dodatkowo mocno odcisnąć (polecam tu odciśnięcie przez pieluchę tetrową). Do tak przygotowanego maku dodajemy cukier, ulubione bakalie oraz jeśli lubicie aromat migdałowy. Jeśli używacie rodzynki, to możecie je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, aby nie były suche. 

Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać również z gotowej masy makowej. Wtedy dodajcie do niej tylko jajka i jeśli ma mało bakalii, możecie dodać trochę swoich. 

Masę makową wykładacie na rozwałkowane ciasto drożdżowe i ściśle zwijacie. 

Co zrobić żeby makowiec lepiej trzymał kształt? 

Ja je zawijam w papier do pieczenia pozostawiając lekki luz – tak aby ciasto drożdżowe miało miejsce do rośnięcia. To zapobiega zbytniemu „rozchodzeniu” się ciasta i makowiec zawijany jest bardziej okrągły.

Mam nadzieję, że ten zawijany makowiec pojawi się w tym roku również na waszych świątecznych stołach :) Gorąco polecam

Ps.

Z tej porcji otrzymacie dwa duże makowce (lub trzy mniejsze – takie około 30 cm długości).

Zapraszam również na pyszny seromakowiec – czyli połączenie makowca i sernika :)

Przepis z moimi małymi zmianami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.58 z 7 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na makowce na święta

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem idealne na święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 17 grudnia