Malinowa gryczanka
Przepis na malinową gryczankę z kaszy gryczanej
Malinowa gryczanka to zdrowe i smaczne śniadanie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Zrobiona z nieprażonej kaszy gryczanej, malin i słodkiego banana, ta „owsianka” to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Kasza gryczana nadaje jej niezwykłej konsystencji i obfitości, a maliny i banany dodają słodyczy i owocowego aromatu. To idealne połączenie smaków i składników odżywczych, które dostarczą Ci energii na cały poranek. Malinowa gryczanka jest również doskonałym źródłem błonnika i witamin. Zasmakuj w tej pysznej alternatywie dla tradycyjnej owsianki i rozpocznij dzień odżywczy i smaczny sposób.
Spis treści
Malinowa gryczanka bezglutenowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i pożywne śniadania, a do tego uwielbiasz kasze, to przygotuj taką pyszną „owsiankę” z kaszy gryczanej zmiksowanej z malinami i bananem. Ten smak zaskakuje swoją pysznością!
Malinowa gryczanka przepis
Składniki
składniki na malinową gryczankę z kaszy gryczanej
- 1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej (nieprażonej – około 200 g)
- 1 szklanka malin
- 1 banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki nasion chia
- owoce (do podania)
Instrukcja
Jak zrobić gryczankę z kaszy gryczanej z malinami i bananami
- Kaszę gryczaną zalej zimną wodą na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na noc.1 szklanka nieprażonej kaszy gryczanej
- Rano przelej kaszę przez sito i odcedź – odłóż około 2 łyżki kaszy.
- Pozostałą kaszę zmiksuj z malinami, bananem i połową łyżeczki cynamonu.1 szklanka malin, 1 banan, 1 łyżeczka cynamonu
- Odłożoną kaszę podsmaż krótko na łyżeczce oleju kokosowego – w trakcie posyp pozostałym cynamonem.
- Podsmażoną kaszę wyłóż na papierowy ręcznik i zbierz nadmiar tłuszczu.
- Krem malinowy przełóż do dwóch miseczek, na wierzch wyłóż podsmażoną kaszę, nasiona chia oraz świeże owoce.2 łyżki nasion chia, owoce
Notatki
Prywatne
Bezglutenowa gryczanka z malinami i bananem – uwagi
Malinowa gryczanka to pierwszy przepis z najnowszej książki Kingi Paruzel „Fit słodkości”, który wypróbowałam :)
Najpierw urzekło mnie zdjęcie, a potem sam przepis.
Stwierdziłam, że taki malinowy krem będzie idealnie pasował do mojego śniadaniowego wątku, szczególnie, że do tej pory nie jadłam kaszy gryczanej na słodko :)
Sam pomysł bardzo fajny i smaczny – co prawda krem po zmiksowaniu smakował trochę mącznie, ale nie przeszkodziło mi to w zjedzeniu całej porcji.
Myślę, że następnym razem nie będę miksowała kaszy gryczanej, a zmiksuję tylko owoce i użyję je jako sos do kaszy.
Wam zostawiam decyzję, co do końcowego wykonania :)
Kaszę należy wcześniej namoczyć przez kilka godzin, więc proponuję namoczyć ją na noc, a rano szybko zrobić krem – zajmie to góra 10 minut.
Podaję przepis na dwie spore porcje.
Przy okazji zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na owsianki oraz do wypróbowania moich pomysłów na zdrowe i fit jedzonko.
Polecane przepisy na zdrowe i bezglutenowe śniadania
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, albo staracie się ograniczać gluten w swojej diecie, to zobaczcie również inne moje przepisy na bezglutenowe śniadania. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: