Cornish czebureki z mięsem i kapustą
Najprostsze brownie

Zapraszam Was na pyszny, lekki, mocno malinowy i mocno czekoladowy sernik na zimno.

Połączenie malin i czekolady jest doskonałe, a w tym serniku tworzą poezję smaku 🙂

Sernik jest puszysty, delikatny i aksamitny – po prostu rozpływa się w ustach.

Podany jest na spodzie biszkoptowym, który świetnie się komponuje z całością.

Ale dość już tych „ochów” i „achów” – zapraszam 🙂

malinowo-czekoladowy sernik na zimno4

malinowo-czekoladowy sernik na zimno1

malinowo-czekoladowy sernik na zimno3

malinowo-czekoladowy sernik na zimno5

Malinowo-czekoladowy sernik na zimno
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 125 g biszkoptów
  • 50 g rozpuszczonego masła
masa twarogowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 250 g cukru
  • około 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 7 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 9 łyżek zimnej wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki (do czekolady)
Wykonanie
spód:
  1. Zmiksuj biszkopty lub rozkrusz wałkiem.
  2. Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć.
  3. Wyłóż ciastkami spód tortownicy o średnicy 22 cm.
sernik:
  1. Włóż maliny do garnka, podlej odrobiną wody i posyp odrobiną cukru (około 2 łyżki). Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
  2. Maliny lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
  3. Sześć łyżeczek żelatyny rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia (jedną łyżeczkę zostaw na później). Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  4. Zmiksuj ser z cukrem.
  5. Odłuż ⅓ masy.
  6. Do większej części dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj. Dodaj przetarte maliny i zmiksuj.
  7. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ⅔ do masy malinowej i delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż masę na spód z biszkoptów i wstaw do lodówki, aby lekko stężała.
  9. Po około pół godziny przygotuj część czekoladową.
  10. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną kremówką. Dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.
  11. Pozostałą łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę, a gdy się rozpuści dodaj ją do odłożonej części twarogu.
  12. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, a na koniec odłożoną ubitą śmietanę kremówkę.
  13. Przełóż masę na schłodzoną masę malinową.
  14. Schłódź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Notatki
Średnica foremki - 22 cm.

Przepis własny.

Cornish czebureki z mięsem i kapustą
Najprostsze brownie

Related Post