Ciasto Kubanka
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

tort z malinowa galaretka 2

 

Dziś mam nowy przepis na malinowy tort – z pyszną malinową galaretką i kremem z białą czekoladą.

W końcu maliny i czekolada to duet idealny i biała czekolada sprawdza się równie świetnie co gorzka 🙂

Mimo, że do kremu dałam czekoladę, to tort wcale nie jest mocno słodki – za to nadrabia dekoracją z masy cukrowej (tort był dla kolegi, który dużo trenuje na siłowni).

Jako że siłownia, to wymyśliliśmy, że tort będzie w kształcie ciężarów do sztangi, a na wierzchu umieściliśmy inne „akcesoria” z siłowni – jak ciężarki, ketle i skakankę (co by nikt nie pomylił obciążników z oponami ;)).

Tort się bardzo spodobał i wszystkim smakował.

tort z malinowa galaretka 1

 

tort z malinowa galaretka 4

 

tort z malinowa galeretka 5

 

tort z malinowa galeretka 6

 

Malinowy tort siłownia
 
Autor:
Składniki
biszkopt (na foremkę 22 cm średnicy)
  • 5 dużych jajek - rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 160 g cukru
  • 150 mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
galaretka malinowa:
  • 250 g malin
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • sok z połowy cytryny
krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
krem do obłożenia:
  • 100 g miękkiego masła
  • około 250-300 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
poncz:
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
dodatkowo:
  • około 700 g masy cukrowej
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka zmiksuj aż będą puszyste, wtedy zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj aż białka będą białe, gęste i lśniące oraz nie będzie czuć kryształków cukru.
  2. W tym czasie przesiej obydwie mąki przez sito.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka i zmieszaj na najniższych obrotach.
  4. Na koniec wsyp mąki i zmiksuj na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki pozostaw puste i czyste.
  6. Wlej ciasto - piecz około 40 minut na teroobiegu w temperaturze 170 stopni lub w trybie góra-dół i temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu biszkopt wystudź - ja najczęściej biszkopt piekę dzień wcześniej, aby porządnie wystygł i się "ostał".
  8. Biszkopt przekrój na trzy blaty.
galaretka malinowa:
  1. Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i sok z cytryny - krótko podgrzej - tak aby maliny zaczęły się rozpadać, ale dalej były jeszcze całe owoce.
  2. Galaretkę rozpuść w 125 ml gorącej wody (pół szklanki) i dodaj do malin - dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw maliny do ostudzenia.
poncz:
  1. Przygotuj z podanych składników poncz i odstaw do wystudzenia.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Serek mascarpone lekko zmiksuj, aby zmiękł, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
  3. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i krótko miksuj.
krem maślany:
  1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, w razie konieczności dodaj trochę mleka.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż spód biszkoptu, zapnij na nim rant tortownicy, lekko nasącz ponczem.
  2. Na biszkopt wyłóż tężejącą galaretkę i schowaj do lodówki aby galaretka stężała.
  3. Na galaretkę wyłóż połowę kremu z białą czekoladą i przykryj drugim blatem biszkoptu.
  4. Nasącz ciasto i wyłóż resztę kremu, przykryj trzecim blatem i schowaj tort do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie ostrożnie odepnij rant tortownicy.
  6. Nożem lub szpatułką wyrównaj boki tortu i posmaruj cały tort kremem maślanym.
  7. Masę cukrową rozwałkuj i obłóż tort.
  8. Udekoruj wg uznania.
Notatki
Jeśli nie będziesz okładać tortu masą cukrową, to możesz zrezygnować z kremu maślanego i zrobić krem z białą czekoladą z 1,5 porcji i nim obłożyć tort.

 

Ciasto Kubanka
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką

Related Post