Reklama


Malowany tort makowy

Jak już wspominałam wcześniej – mam od jakiegoś czasu gorący sezon na torty – teraz prezentuję kolejny – mój pierwszy malowany tort 🙂

Troszkę się na początku obawiałam malowania po masie cukrowej, bo jak coś nie wyjdzie, to koniec – wszystko trzeba zaczynać od początku. Na szczęście moje obawy były bezpodstawne, bo malowało się bardzo fajnie, a masa świetnie to „przyjmowała” 🙂 Torcik był na urodziny koleżanki, dlatego zdecydowałam się na motyw kwiatowy, a dokładnie na maki (na wypadek, gdyby nie każdy odgadł ;)). Największą nagrodą była oczywiście mina Ani – po prostu bezcenna 🙂 malowane maki3 malowane maki2 malowane maki1

Malowany tort makowy
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki (czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
składniki musu truskawkowego:
  • około 300 g świeżych dojrzałych albo mrożonych truskawek
  • 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki kremu:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
składniki kremu maślanego:
  • 100 g miękkiego masła
  • około 200-300 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • około 600-700 g masy cukrowej
  • barwniki (najlepiej w żelu) do malowania
  • odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedyńczo żółtka). Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  3. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
wykonanie musu truskawkowego:
  1. Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około ¼ szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
wykonanie kremu:
  1. Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  2. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny). Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  3. Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
wykonanie kremu maślanego:
  1. Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka. Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  2. Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
  3. Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
  4. Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.
 

Related Post

Reklama

  • Bastet

    Łał, ale efekt! Jakimi barwnikami malowałaś tort? Zwykłym pędzelkiem czy jakimś specjalnym urządzeniem? 🙂

    • Malowalam go zelowymi barwnikami wilton rozrobionymi lekko z wodka. pedzielki uzywalam zwykle, tylko trzeba patrzec zeby nie gupily wloskow 🙂

  • Asa_6niebo

    Jej!!!!!!!! To chyba najpiękniejszy tort, jaki w życiu widziałam! Gratuluję pomysłu i nie ukrywam, odmałpuję gdy tylko nadarzy się odpowiednia okazja 😐
    Pozdrawiam

  • Przepiękny !!!!!!!!!!!!!!!!

  • Przepiękny tort! Zachwycił mnie 🙂

  • Cudny

  • Cudowny 🙂

  • gin

    Łał! Słów zachwytu mi brakuje…

  • Rbanka

    Przepiękny!! Czy masz może jakiś dobry przepis na masę cukrową, bo ja szukam wszędzie i cały czas niewypały(albo ja nie mam talentu.. 🙁 Barwniki żelowe chyba są najlepsze, prawda?!

    • Kiedys robilismy sami, ale teraz kupuje gotowa – w fabryce cukiernika. Biore od razu 5 kg. Pracuje sie na niej o wiele latwiej niz na takiej domowej – jest bardziej elastyczna.

  • dorciabek

    Przepiękny tort. Czy myślisz, że można rozrobić barwniki w proszku do malowania?

    • wypiekibeaty

      Jeśli masz barwniki w proszku, to również możesz je rozrobić w alkoholu.

  • Pingback: Tort z barankiem "na wypasie" :) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Pingback: Torty Angry Birds - świnia i niebieska papuga « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Paula

    Tort przepiękny, aż nie chce się wierzyć że ręcznie malowany 😀 Czy podczas malowania lukier się nie roztapiał pod wpływem alkoholu???

    • wypiekibeaty

      Alkoholu jest tak niewiele, że nie wpływa na lukier – bardziej ciepło powoduje, że lukier może się roztapiać, więc trzeba malować szybko, albo na raty 🙂

      • Paula

        a ile tego alkocholu mniej wiecej ?? ten barwnik ma być gesty??

        • wypiekibeaty

          Wystarczy tyle, aby barwnik był płynny – w zależności od tego ile bedzie malowania. Od kilku kropel do łyżeczki

  • Kas

    zakochałam się w tym torcie. Mam ambitny plan na zrobienie takiego:)))) nigdy nie uzywałam żadnej masy plastycznej, cukrowej do ozdabiania tortu…więc weszłam na stronę podaną przez Panią i zaczęłam szukac:))) proszę mi podpowiedzieć…w sklepie jest mniejsza gramatura masy cukrowej do owijania tortu, bodajże dwa razy po 250 g. Można kupić dwie sztuki i połączyć ze sobą??? wiem, pytanie mało inteligentne, ale nawet sobie tej masy nie potrafię wyobrazić:)))))
    Można farbować masę cukrową??????
    uff, proszę trzymać kciuki za mnie:)))

    • Tak, takie dwa kawłki trzeba najpierw połączyć przez zagniatanie – jak ciasto. Dobrze jest najpierw lekko ją podgrzać w mikrofalówce. Do zagniatania możesz dodać też barwnik i zagniaj wtedy tak długo, aż kolor masy będzie jednolity. Życzę powodzenia 🙂

  • Kasia

    Dziękuję:)))) bedę robiła dopiero na 12 stycznia!!!!! sama jestem ciekawa efektu:D

  • kate

    Gratuluję tortu! Jest piękny. Niedawno zastanawiałam się jak się je maluje, a to pedzelkiem:)

  • ika70

    Mam pytanie, ile powinien schnąć barwnik na figurce z lukru plastycznego . Malowałam barwnikami Wilton w żelu, czasami dodając odrobinę wódki, aby rozcieńczyć barwnik.Po 8 godz jeszcze się klei 🙁

    • Ogólnie schnie to dość szybko. Malunek ma trochę inną konsystencję i „wygląda” delikatnie lepiąco ale nigdy go nie dotykałam aby to sprawdzić. Masa cukrowa nie lubi wilgoci dlatego z malunkami trzeba ostrożnie. Może trochę za „dużo” farby nałożyłaś na tort 🙁

  • ika70

    Pewnie za dużo 🙁 tak to wygląda zdj. No najwyżej nie wyschnie 🙁

  • Ila70 – Kosogłos wyszedł ci rewelacyjnie 🙂 on chyba jest jeszcze dodatkowo wycinany? Gdy robiłam tort skrzynię skarbów, który był malowany w całości, to też wyglądał na lepki – chyba nic na to za bardzo nie można poradzić. Możesz spróbować podsuszyć go zimnym strumieniem suszarki 🙂

  • ika70

    Dzięki za inspiracje z malowaniem.Faktycznie nawet nie za dużo barwnika, raczej za mało go rozcieńczyłam.Pierwszy kot za płot..

  • ika70

    Córa zadowolona, był błysk w oku ;).A dodatkowo był browniesnikers z Twojego bloga, mniam.Dzięki , mała modyfikacja na bezglutenowo i pomruki zadowolenia….

  • Pingback: Tort Spiderman - Wypieki Beaty()

  • Pingback: Tort Minionek - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Inka1100

    Tort jest cudny, ma pani talent. Mam pytanie, czy ta masa cukrowa która pani zamawia to jest ta tansza za 120 zł czy ta druga droższa? Chciała bym zamowic i nie wiem którą.

  • Pingback: Tort Sponge Bob - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Alina Rößner

    Fantastyczny pomysl a tort przepiekny.

  • Pingback: Tort Angry Birds dla Marcela - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Gosia

    Cudny! Ma Pani ogromny talent! Czy takie malowanie wyszłoby też na lukrze? Chciałabym zrobić pierniki z tłem z białego lukru i na tym coś namalować. Czy lukier się nie rozpuści? Bo to jednak co innego niż ta masa cukrowa (?)

    • Na lukrze nie malowałam barwnikami, zwykle się jednak stosuje kolorowe kremy do dekorowania ciasteczek.

  • Pingback: Masza i Niedźwiedź - tort malinowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: