Tort urodzinowy Angry Birds
Ciasto 3-bit

Jak już wspominałam wcześniej – mam od jakiegoś czasu gorący sezon na torty – teraz prezentuję kolejny – mój pierwszy malowany tort 🙂

Troszkę się na początku obawiałam malowania po masie cukrowej, bo jak coś nie wyjdzie, to koniec – wszystko trzeba zaczynać od początku. Na szczęście moje obawy były bezpodstawne, bo malowało się bardzo fajnie, a masa świetnie to „przyjmowała” 🙂 Torcik był na urodziny koleżanki, dlatego zdecydowałam się na motyw kwiatowy, a dokładnie na maki (na wypadek, gdyby nie każdy odgadł ;)). Największą nagrodą była oczywiście mina Ani – po prostu bezcenna 🙂 malowane maki3 malowane maki2 malowane maki1

Malowany tort makowy
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu (na tortownicę 22 cm):
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki (czasami daję dodatkowo ze dwie łyżki mąki, aby biszkopt był bardziej zwarty)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
składniki musu truskawkowego:
  • około 300 g świeżych dojrzałych albo mrożonych truskawek
  • 3-4 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
składniki kremu:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
składniki kremu maślanego:
  • 100 g miękkiego masła
  • około 200-300 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • około 600-700 g masy cukrowej
  • barwniki (najlepiej w żelu) do malowania
  • odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Jajka utrzyj na puszystą, gęstą masę razem z cukrem (możesz też oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodać cukier i dokładnie zmiksować, a na koniec dodać pojedyńczo żółtka). Obydwie mąki przesiej przez sitko, a następnie dodaj porcjami do masy jajecznej - nie miksuj już, tylko delikatnie mieszaj szpatułką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki tortownicy pozostaw czyste (niczym ich nie smaruj), wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
  3. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia - nie ściągaj rantu dopóki ciasto dokładnie nie przestygnie - ja zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej i przechowuję go przez noc zawinięty w folię spożywczą.
wykonanie musu truskawkowego:
  1. Truskawki włóż do niedużego garnka, wlej odrobinę wody (około ¼ szklanki), dodaj dżem i gotuj całość na małym ogniu, aż truskawki zmiękną i się rozpadną,a mus lekko zgęstnieje.
wykonanie kremu:
  1. Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem. Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem i dodaj w partiach do śmietany. Miksuj wszystko razem przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  2. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze i nasącz gorącą wodą z cukrem i sokiem z cytryny (ja używam na kubek wody dwie łyżeczki cukru i kilka kropel cytryny). Nałóż połowę porcji truskawek, a na jej wierzchu połowę porcji kremu z mascarpone.
  3. Powtórz te czynności z drugim blatem. Na koniec połóż trzeci blat.
wykonanie kremu maślanego:
  1. Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka. Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  2. Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
  3. Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
  4. Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.

 

Tort urodzinowy Angry Birds
Ciasto 3-bit

Related Post