Reklama


Marchewkowa granola

Marchewkowa granola

 

dietetyczna granola

 

Marchewkowa granola dołącza teraz do grona dość już licznych domowych granoli, które możecie znaleźć na moim blogu 🙂

Jest już na przykład granola bananowa, czekoladowa albo dyniowa- a to wcale nie koniec 😀 sami się przekonajcie i spróbujcie je wszystkie – ciekawa jestem, która będzie ta ulubiona 🙂

Mi się trudno zdecydować, bo lubię każdą – a szczególnie te z orzechami – hahaha 😉

Marchewkowa granola również bardzo mi smakuje, a to chyba głównie za sprawą przypraw – dodałam do niej mielony cynamon oraz przyprawę do piernika. Dzięki nim granola nabiera słodyczy oraz wyrazistości.

Na pewno można ją spokojnie zaliczyć do grona zdrowych i pożywnych śniadań – to zasługa marchewki, pełnoziarnistych płatków i orzechów.

Ja jeszcze dodałam trochę masła orzechowego – dla pokreślenia smaku.

Ta granola idealnie smakuje z mlekiem albo z jogurtem naturalnym. Możecie do niej dodać świeże owoce – ja często dodaję pokrojone jabłko, albo banana, a jeśli jem ją z jogurtem naturalnym, to polewam jeszcze wierzch odrobiną syropu klonowego (który uwielbiam).

Z tej porcji otrzymacie duży pojemnik granoli – jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku, to możecie ją zajadać przez dwa tygodnie 😀

 

cynamonowa granola

 

granola orzechowa

 

zdrowa granola

 

marchewkowa granola

 

granola z orzechami

 

marchewkowa granola

 

Marchewkowa granola
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki płatków - użyłam owsiane górski oraz orkiszowe
  • 2 marchewki starte na drobne wiórki
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • około 50 g posiekanych orzechów nerkowca
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • pół szklanki rodzynek (dodajemy już po upieczeniu granoli)
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • pół szklanki wody
  • jedna czubata łyżka masła orzechowego
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj płatki, startą marchewkę, przyprawy, orzechy oraz wiórki kokosowe.
  2. W rondelku podgrzej wodę z syropem klonowym (lub miodem) oraz masłem orzechowym - tylko do momentu rozpuszczenia masła orzechowego.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż całość na dużą blachę z piekarnika.
  5. Piecz około 30 minut na termoobiegu w temperaturze 150 stopni - co 10 minut przemieszaj dokładnie całość.
  6. Gotowe płatki ostudź, dodaj rodzynki i jeśli chcesz to inne suszone owoce - np. suszone śliwki.
  7. Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
 

marchewkowa granola

 

Inspiracja – Marchewkowa granola na blogu Gotowanie Cieszy Kasi Guzik – podaję moją wersję.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: