Reklama


Marchewkowy sernik świąteczny

Marchewkowy sernik wg przepisu Marthy Stewart

Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach 🙂

Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych).

Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników 🙂

Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek.

Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor, użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy 🙂

Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik Was nie zawiedzie 🙂

A wielbicieli marchewkowych wypieków zapraszam również na przepis na ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym albo na pyszne muffinki marchewkowe.

sernik marchewkowy

marchewkowy sernik

sernik marchewkowy

sernik marchewkowy

sernik marchewkowy

 

Marchewkowy sernik świąteczny
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)
  • 60 g (4 łyżki) - rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
składniki sernika:
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie marchewki (około 200 g), obrane i starte na małych oczkach
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg sera sernikowego
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki polewy (opcjonalnie):
  • szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 3 łyżki cukru
Wykonanie
wykonanie spodu - zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki, zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów. Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.
  1. Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
wykonanie masy twarogowej:
  1. Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru. Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
  2. Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek. Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę serową wylej na spód. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut.
  4. Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
  5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik. Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
  6. Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem 🙂
Notatki
Składniki na tortownicę 22-23 cm.

Related Post

Reklama

  • Łał, świetny! Bardzo lubię marchewkowe wypieki, a serników jestem autentyczną fanką. Proszę o kawałeczek do kawy! 🙂

  • ooo z marchewką sernik….. interesujące 🙂 Bardzo ładnie wygląda 🙂

  • Fantastyczny! Na pewno wypróbuję!
    A u mnie tarta marchewkowa na słodko:)
    Pozdrowienia!

  • To dla mnie nowość. Na pewno jest smaczny 🙂

  • Wiele osób jedząc go dopytywało się, czy dorzuciłam wiórki kokosowe 🙂

  • Wygląda pięknie! 🙂 Tak za mną chodzi sernik już od dłuższego czasu, że chyba jeszcze przed świętami go upiekę. 🙂

  • faktycznie dla mnie nowość. Ale wygląda pięknie!

  • ale cudny sernik,piekne zdjecia,zakochalam sie w nich i musze go wyprobowac,pozdrawiam.

  • aż mi oczy wyszły jak zobaczyłam tek oryginalny pomysł…

  • wizart

    właśnie takiego przepisu szukałam na święta 🙂 dziękuje i pozdrawiam, na pewno wypróbuję

  • jak wiosennie:)) Piękne zdjęcia i interesujący przepis:)Pozdrawiam

  • Magda

    Wow wygląda i napewno smakuje fantastycznie ! 🙂 A czy cukier można wyeliminować z tego przepisu ?

  • gin

    Już od dawna chodzi mi po głowie sernik marchewkowy – właśnie za tą niestandardowość 🙂 Twój wygląda obłędnie 🙂

  • Wow, sernik marchewkowy… Pierwsze słyszę! 😀 Super pomysł!

  • Pyszny serniczek

  • euGeniusz

    jakich konkretnie ciasteczek użyłaś? z czego jest dekoracja?

    • Użyłam ciasteczka korzenne firmy Tago, sernik posypany jest zmiksowa kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową 🙂

  • ciekawe połączenia aż jestem ciekawa smaku ;] wygląda super ;]

  • Pingback: Warzywa na słodko « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Ola

    Jak tylko pieczeń „wyjdzie” z piekarnika, zabieram się za sernik:)

    • wypiekibeaty

      zachęcam bo bardzo smaczny 🙂

      • Ola

        Wyszedł przepyszny, wszyscy się zajadali:) Do zrobienia spodu użyłam części pierniczków, które piekłam na choinkę, więc w całości wyszło home-made:) na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Życzę wesołych i smacznych Świąt

        • wypiekibeaty

          Świetny pomysł z pierniczkami. Wyszedł tym bardziej świąteczny. Cieszę się, że smakowało 🙂

  • sandrito

    Mozna w tortownicy 26 cm upiec? Pozdrawiam

    • wypiekibeaty

      Oczywiście można. Proponuję tylko zwiększyć ilości składników o połowę (dokładnie 1,4) aby serniczek nie wyszedł za płaski 🙂

  • Iza

    Jaki to jest ser sernikowy? Pzdr

    • Ser w wiaderku – jest on już przygotowany i odpowiednio zmielony. Nie bierz tylko najtańszych bo często mają różnego rodzaju dodatki (mleko itp) a do sernika zalezy nam aby ser był mozliwie bez dodatków. Można oczywiście ser zmielić samodzielnie 🙂

      • Iza

        Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 a jakiego użyłaś jeśli mogę spytać?

        • ja zazwyczaj używam serka z Piątnicy ale Pilos (z Lidla) też jest ok

  • Pingback: Proste ciasto marchewkowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Iza

    Witam, chciałabym się upewnić – chodzi o imbir mielony? Pzdr

    • Tak, tutaj dajemy imbir mielony 🙂

      • Iza

        Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Jutro biorę się za pieczenie!

        • Powodzenia.Jak będziesz miała jak, to wrzuć zdjęcie 🙂

          • Iza

            Sernik upieczony… ale coś nie wyszło. Czas pieczenia i temperatura były takie jak w przepisie ale sernik jest niedopieczony 🙁 trzeba go jeść łyżeczką. Zdjęcie załączę później. I przy okazji pytanie, czy jeszcze ciepły sernik można przykrywać? Mój po ostudzeniu przeniosłam na balkon i przykryłam folią. To nie był chyba dobry pomysł bo para się skropliła. Nie wiem czy przez to ale spód, który był na pewno upieczony zrobił się miękki i taki jakby mokry. Poza tym smak samego sernika obłędny 🙂
            Pozdrawiam

          • Niestety z czasem pieczenia jest u każdego inaczej – dużo zależy od piekarnika, a w przypadku serników – ogromne znaczenie ma użyty twaróg – jeśli jest luźny i wilgotny, to czas pieczenia się znacznie wydłuża, a i tak sernik może być taki jakby niedopieczony – zawsze gdy nie jesteś pewna, czy sernik jest gotowy, to lepiej go dłużej podpiecz – środek ciasta nie może być ruchomy przy lekkim potrząsaniu. Co do przykrywania sernika folią, to jeśli schładzam sernik na balkonie, to go przykrywam taką dużą przykrywką z pojemnika do przenoszenia tortów i dodatkowo ją lekko unoszę, aby była cyrkulacja powietrza – wtedy ciasto się nie zapoci, w lodówce trzymam go w ogóle bez przykrycia. Mam nadzieję, że te wskazówki Ci pomogą 🙂 pozdrawiam serdecznie, Beata

          • Iza

            Chyba muszę wziąć pod uwagę piekarnik – a czy lepiej wydłużyć czas pieczenia czy zwiększyć od początku temperaturę? Najprawdopodobniej wina była też po stronie sera…. Użyłam sera z wiaderka Włoszczowa, a dopiero teraz przeczytałam w internecie kilka niepochlebnych opinii na jego temat, i m.in. to, że jest „luźny”. Dziękuję za info dot. studzenia – ja pewnie „zapociłam” swój na balkonie. Mam nadzieję, że następna próba pieczenia sernika zakończy się sukcesem 🙂

          • Iza – ja wolę piec sernik w niższej temperaturze za to dłużej – wtedy mam pewność, że po mi nie popęka i nie opadnie. Co do sera na serniki, to jak dla mnie niezawodna jest Piątnica i w zasadzie tylko jej używam. Można też kupić zwykły ser półtłusty w kostce i go samodzielnie dwukrotnie zmielić. Przy luźnych serach z wiaderka dobrze jest je wcześniej włożyć do gęstego sita wyłożonego dodatkowo np. pieluchą tetrową – gdy ser odcieknie będzie lepszy do pieczenia – tylko wtedy będzie go mniej 🙁

          • Iza

            Odnośnie sera Włoszczowa, ktoś robił test i po odsączeniu 1kg uzyskano 83dkg sera… Jeszcze raz dziękuję za uwagi i przepis. Pozdrawiam!

          • Proszę bardzo 🙂

          • Iza

            I jeszcze zaległe zdjęcie. PS. Mimo wszystko ciasto znika w oka mgnieniu 🙂

          • Życzę smacznego 🙂

  • Pingback: Sernik ajerkoniakowy - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: