Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte 🙂
Mazurek makowy babci Halinki

Wielkanoc coraz bliżej, więc czas zacząć myśleć o świątecznych wypiekach 🙂

Dziś pierwsza propozycja – bardzo niestandardowa i raczej w Polsce nie spotykana (można go znaleźć w Stanach Zjednoczonych).

Co jak co, ale to ciasto na pewno zaskoczy wszystkich domowników 🙂

Mówię o marchewkowym serniku podanym na spodzie z korzennych ciasteczek.

Ciasto ma bardzo pozytywny, lekko pomarańczowy kolor, użyte przyprawy świetnie współgrają z twarogiem i marchewką, a na koniec pojawia się lekko chrupiący spód ciasteczkowy 🙂

Jeśli lubicie eksperymenty i poszukujecie nowe smaki, to ten sernik Was nie zawiedzie 🙂

Przepis pochodzi od Marthy Stewart.

sernik marchewkowy5

sernik marchewkowy1

sernik marchewkowy2

sernik marchewkowy3

sernik marchewkowy4

 

Marchewkowy sernik świąteczny
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • około 120 g kruchych ciasteczek (ja użyłam korzenne)
  • 60 g (4 łyżki) - rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
składniki sernika:
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie marchewki (około 200 g), obrane i starte na małych oczkach
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg sera sernikowego
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki polewy (opcjonalnie):
  • szklanka kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 3 łyżki cukru
Wykonanie
wykonanie spodu - zmiksuj na drobno orzechy włoskie i przełóż do miseczki, zmiksuj ciasteczka (albo drobno rozbij wałkiem) i dołóż do orzechów. Dodaj cukier i wlej masło, wymieszaj całość.
  1. Przygotuj tortownicę - spód wyłóż papierem do pieczenia, boki lekko wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż dno tortownicy przygotowaną wcześniej masą.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie odstaw do przestudzenia.
wykonanie masy twarogowej:
  1. Rozpuść w garnku łyżkę masła, dodaj startą marchewkę oraz pół szklanki cukru. Mieszaj całość i gotuj przez około 4 minuty - aż marchewka zmięknie i wypuści sok. Odstaw całość do przestudzenia.
  2. Zmiksuj twaróg z pozostałą szklanką cukru, dodaj pojedynczo jajka i miksuj do połączenia, w razie konieczności zeskrobuj masę ze ścianek. Dodaj marchewkę (razem z powstałym przy gotowaniu sokiem) oraz wszystkie przyprawy, zmiksuj, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę serową wylej na spód. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 80 minut.
  4. Po tym czasie polej sernik przygotowaną polewą (śmietaną zmieszaną z cukrem) i piecz przez kolejne 15 minut.
  5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik. Gdy zupełnie ostygnie włóż do lodówki, albo w inne zimne miejsce na przynajmniej 6 godzin - najlepiej na całą noc.
  6. Przenieś sernik na talerz, udekoruj i ciesz się niesamowitym smakiem 🙂
Notatki
Składniki na tortownicę 22-23 cm.

Krówkowe ptasie mleczko - grzechu warte 🙂
Mazurek makowy babci Halinki

Related Post