Kremowy tort weselny
Włoska focaccia z olejem rzepakowym

 

Ach, jak te truskawki kuszą 🙂

Trudno mi przejść koło nich obojętnie, a potem kończy się to kolejnym wypiekiem 🙂

Dziś mam dla Was bardzo łatwe w przygotowaniu maślankowe ciasto z truskawkami – chociaż truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, albo tymi z puszki.

Do ciasta – jak widać – dodałam maślanki, ale jeśli jej akurat nie macie, to możecie zastąpić ją zwykłym mlekiem.

Ciasto proste, rustykalne w wyglądzie i bardzo smaczne 🙂

Przepis na keksówkę o długości 25 lub trochę większą.

ciasto truskawkowe1

ciasto truskawkowe4

ciasto truskawkowe3

ciasto truskawkowe2

 

Maślankowe ciasto z truskawkami
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • pół szklanki maślanki lub mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • około 200 g pokrojonych truskawek
Wykonanie
  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Olej zmieszaj z maślanką.
  4. Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
  5. Dodaj skórkę i sok z cytryny.
  6. Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
  7. Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
  8. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.

 

Przepis własny.

Kremowy tort weselny
Włoska focaccia z olejem rzepakowym

Related Post