Maślankowe donaty

Zaktualizowany: 2023 13 czerwca
maślankowe donaty w amerykańskim stylu

Przepis na pieczone oponki na maślance

Maślankowe donaty to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oponki zrobione na maślance i upieczone w piekarniku. Takie amerykańskie donuty doskonale smakują polane kolorowym lukrem albo rozpuszczoną czekoladą. W takiej postaci szczególnie przypadną do gustu dzieciom.

maślankowe donuty 4

Maślankowe donaty przepis krok po kroku

Jeśli lubisz babeczki, to spróbuj również takie małe pieczone donaty, czyli oponki w amerykańskim stylu. Dzięki pieczeniu mają mniej kalorii niż takie smażone na głębokim tłuszczu!

baked donuts

Maślankowe donaty przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste pieczone oponki na maślance polane rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
3.67 z 9 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 6 minut
Czas całkowity 26 minut
Porcje 18
Składniki

składniki na donaty na maślance

  • 190 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g cukru ((pół szklanki) )
  • 120 ml maślanki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko (roztrzepane (użyłam rozmiar L))
  • 1,5 łyżki masła (rozpuszczonego )

dodatkowo do udekorowania donatów

  • 150-200 g czekolady
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)
  • śmietana kremówka (odrobina )
  • kolorowe posypki
Instrukcja
 

Jak zrobić amerykańskie oponki na maślance

  • Zmieszaj razem suche produkty.
    190 g mąki pszennej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g cukru
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    100 g cukru, 120 ml maślanki, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1,5 łyżki masła
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj – tylko do połączenia.
  • Foremkę do pieczenia donatów lekko posmaruj olejem.
  • Proponuję ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i obciąć mu końcówkę – tak będzie dużo łatwiej nakładać ciasto.
  • Donaty piecz w 220 stopniach (góra/dół) przez około 6 minut – aż będą rumiane (ja piekłam je w trzech turach – mam foremkę na 6 donatów).
  • Po upieczeniu ostudź oponki.

Jak zrobić polewę czekoladową na oponki

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki (1-2 łyżki) – możesz też użyć olej lub miód :)
    150-200 g czekolady, śmietana kremówka
  • Jeśli używasz białą czekoladę to możesz ją dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym.
    barwniki spożywcze
  • Donaty zanurzaj w czekoladzie, odkładaj na kratkę i od razu posypuj kolorowymi posypkami.
    kolorowe posypki
Prywatne
Słowa kluczowe amerykańskie oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
maślankowe donuty 1

Amerykańskie oponki z maślanką – uwagi

Co powiecie na pieczone maślankowe donaty?

Są one o wiele mniej kaloryczne niż takie smażone na głębokim tłuszczu, a równie pyszne :)

Same pączusie nie są mocno słodkie, więc możecie je bezkarnie zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i kolorowych posypkach.

W takim wydaniu żadne dziecko się im nie oprze ;)

Moje donaty pokryłam niebieskimi Candy Melts, ale możecie też rozpuścić białą czekoladę i dodać do niej trochę barwnika spożywczego. Zwykła czekolada mleczna lub gorzka sprawdzi się równie dobrze :)

Takie kolorowe oponki będą idealne na przyjęcia dla dzieci, możecie też poprosić maluchy o pomoc w „dekorowaniu” – zabawa z posypkami będzie przednia :D

Z przepisu otrzymacie około 18 donatów.

Zobaczcie również inne moje przepisy na oponki – są tu zarówno oponki pieczone jak i smażone – dla każdego coś dobrego ;)

maślankowe donuty 3
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 9 ocen
Postaw mi kawę
maślankowe donuty 6
maślankowe donuty 8
maślankowe donuty 9
maślankowe donuty 10

Polecane przepisy na pieczone donaty

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne pieczone oponki o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj.

Opublikowano: 2016 24 czerwca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. 31fa98fa9151a70a16d076bbba2aef7e?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2019 13 listopada w 22:53- Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Moje formy silikonowe również są średniej wielkości. Dlatego wciąż jestem zdania, że brakuje w przepisie jakiegoś mokrego składnika. Jeśli dodam 100g cukru, masa będzie jeszcze bardziej gęsta. Będzie bardzo ciężko wymieszać wszystkie składniki. Proszę je zrobić raz jeszcze w wolnej chwili bazując na załączonym przepisie. Serio. Coś jest nie tak.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 14 listopada w 08:57- Odpowiedz

      Ok. Postaram się zrobić je ponownie w wolnej chwili. Przepis nie jest mój – jest link do oryginału i tam też jest tylko tyle mokrych składników.

  2. 31fa98fa9151a70a16d076bbba2aef7e?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2019 13 listopada w 21:26- Odpowiedz

    Pani Beato, czy przepis jest na pewno prawidłowy? Wydaje mi się, że jest za mało mokrych składników. Może powinno być półtorej szklanki maślanki, a nie pół? Więcej masła? Mnie zamiast 18 sztuk, wyszło raptem 8… popękanych, bladych i pewnie przesolonych… Cukru też jest zero w przepisie. Tak ma być? Bardzo proszę o sprawdzenie przepisu. Pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 13 listopada w 21:48- Odpowiedz

      Faktycznie – zapomniałam napisać w przepisie cukier – już uzupełniłam. Co do mokrych składników, to jest ich tak mało. Ciasto jest z tych gęstych. Ale zawsze można dodać trochę więcej jeśli konsystencja wydaje się za gęsta. Co do ilości oponek, to może to zależeć od wielkości użytej foremki – ja te piekłam w takich średnich (co do wielkości).

  3. 112440c6582db5caef8bed46a0880acf?s=54&d=mm&r=g
    Karmel-itka 2016 25 czerwca w 14:18- Odpowiedz

    wyglądają tak kosmicznie i uroczo!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy