Reklama


Mazurek cytrynowy

Babeczki mascarpone na Wielkanoc
Ciasteczka wielkanocne

Mazurek cytrynowy

 

mazurek z kremem cytrynowym

 

Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc 🙂

Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.

Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.

Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki – mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami 🙂

Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego, ale pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat 🙂

Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.

Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem 🙂

 

tarta z kremem cytrynowym

 

mazurek na wielkanoc

 

mazurek cytrynowy

 

kruche ciasto z kremem

 

mazurek cytrynowy

 

tarta cytrynowa

 

Mazurek cytrynowy
 
Autor:
Składniki
kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
  • 1 duże jajko
krem cytrynowy:
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 120 g cukru
  • pół szklanki soku z cytryny (u mnie z dwóch bardzo dużych cytryn)
  • 50 g białej czekolady
  • 60 g miękkiego masła
Wykonanie
kruche ciasto:
  1. Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą - najlepiej siekając nożem - tak aby powstała kruszonka.
  2. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
  3. Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
  4. Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
  5. Ciastem wylep podłużną formę do tarty - albo tradycyjną okrągłą.
  6. Usuń nadmiar ciasta - możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
  7. Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
  8. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  9. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
  10. Piecz tak spód przez 20 minut.
  11. Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu ostudź.
krem cytrynowy:
  1. W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje - uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.
  2. Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
  3. Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło - dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Krem schłódź w lodówce.
  5. Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
  6. Udekoruj małymi bezikami.

 

Babeczki mascarpone na Wielkanoc
Ciasteczka wielkanocne

Related Post

Reklama


  • U nas za mazurki odpowiedzialna jest młodsza siostra, robi je przepyszne ale ten też prezentuje się genialnie 😀

  • Przepiękny! Uwielbiam cytrusowe wypieki za ich orzeźwiający smak. Ten mazurek wygląda orzeźwiająco już na sam widok 🙂

    • Dziękuję Gosia 🙂 faktycznie jest mega orzeźwiający 🙂

%d bloggers like this: