Sernik buraczkowy
Wesołych Świąt 🙂

mazurek kajmakowo-czekoladowy 8

Mazurek kajmakowo-czekoladowy jest pierwszym mazurkiem na moim blogu.

A to dlatego, że nie przepadam za mazurkami….

Jak to się mówi – tylko krowa nie zmienia poglądów, więc i ja postanowiłam zmierzyć się z tym tematem.

Na pierwszy raz postawiłam na prostotę – bardzo delikatny kruchy spód, masa kajmakowa, gorzka czekolada (dla równowagi), a na wierzch pralina karmelowa – żeby było ładniej i aby osłodzić tą gorzką czekoladę 😉 w końcu mazurek powinien być słodki 🙂

Eksperyment uważam za bardzo udany, więc myślę, że w przyszłych latach będzie się pojawiać więcej ciekawych mazurków 🙂

A co Wy myślicie o takim połączeniu smaków 🙂

mazurek kajmakowo-czekoladowy 2

mazurek kajmakowo-czekoladowy 1

mazurek kajmakowo-czekoladowy 4

mazurek kajmakowo-czekoladowy 6

mazurek kajmakowo-czekoladowy 7

Mazurek kajmakowo-czekoladowy
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 20 g margaryny
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
  • zimna woda - do nadania konsystencji
masa:
  • około pół puszki gotowej masy kajmakowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
pralina karmelowa:
  • 100 g cukru
Wykonanie
  1. Ze składników spodu szybko zagnieć ciasto, jeśli nie chce lepić się w kulkę, to dodaj trochę zimnej wody.
  2. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłódź przez około godzinę (możesz też przygotować je wcześniej i przechować w lodówce).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki blat (najłatwiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
  4. Ostrym nożem wytnij kwadrat o wielkości około 20/30 cm. Z odciętym boczków uformuj wałek i przyklej go wzdłuż boków ciasta.
  5. Ciasto razem ze spodnim papierem do pieczenia przełóż na blachę.
  6. Widelcem nakłuj ciasto w kilku miejscach.
  7. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  8. Gotowe ciasto ostudź.
  9. Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, gdy będzie gorąca, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę - mieszaj, aż się rozpuści.
  10. Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  11. Ostudzony spód posmaruj masą kajmakową, na nią wylej przestudzoną czekoladę i wyrównaj powierzchnię mazurka.
  12. Cukier wysyp do rondelka albo na patelnię i zacznij go podgrzewać, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru - cukru nie mieszaj łyżką, jedynie łagodnie ruszaj patelnią, aby cukier się równomiernie topił - uważaj, aby cukru nie trzymać zbyt długo - gdy zrobi się ciemno brązowy zgorzknieje i nie będzie smaczny do jedzenia.
  13. Rozpuszczony cukier wylej na papier do pieczenia i lekko rozprowadź nożem, pozostaw do zastygnięcia.
  14. Połam masę na kawałki, a następnie zmiksuj albo rozgnieć za pomocą wałka.
  15. Okruszkami posyp wierzch mazurka.

 

Sernik buraczkowy
Wesołych Świąt 🙂

Related Post