Marchewkowy sernik świąteczny
Wielkanocny konkurs - przypomnienie

Tego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja.

Wielbiciele maku się nie zawiadą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika 🙂

Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste 🙂

Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, a nie w prostokątnej blaszce.

Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.

mazurek makowy babci6

mazurek makowy babci4

mazurek makowy babci5

mazurek makowy babci7

 

Mazurek makowy babci Halinki
 
Autor:
Składniki
  • 200 g maku niebieskiego
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 5 jajek - żółtka i białka oddzielnie
  • łyżka miodu
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • parę kropli olejku migdałowego
  • cukier waniliowy
Wykonanie
  1. Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź. Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
  2. Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj. Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku. Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 170 stopniach przez około 30 minut.
  5. Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.

Marchewkowy sernik świąteczny
Wielkanocny konkurs - przypomnienie

Related Post