Gofry drożdżowe
Tarteletki z makiem

Chciałam się dziś podzielić moim przepisem na metrowca – jest to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Ze względu na jego czasochłonność – było w moim domu robione jedynie na święta, więc zawsze nie mogłam się doczekać Bożego Narodzenia 🙂

Teraz sama je piekę – lecz również „od święta” – tylko teraz bardziej ze względu na jego ilość, bo sami w cztery osoby za nic go nie zjemy 🙂 – jak sama nazwa wskazuje – wychodzi długie ciaaaacho – spokojnie około 70 cm.

Najlepiej przygotowania podzielić sobie na dwa dni. Proponuję jednego dnia upiec ciasta, a drugiego zrobić krem i wszystko połączyć w całość. Dobrze jest też pozostawić ciasto na noc, aby dobrze się połączyło z kremem i nabrało od niego wilgotności.

Potrzebne Wam będą dwie foremki keksowe (ja używałam takich 25 cm długości).

metrowiec

metrowiec

 

Metrowiec
 
Autor:
Składniki
Składniki ciasta:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki przegotowanej wody
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
Składniki kremu:
  • 2 budynie waniliowe na pół litra mleka (bez cukru)
  • 750 ml mleka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
Składniki polewy czekoladowej:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady (ja użyłam po połowie czekoladę gorzką i mleczną)
Wykonanie
Wykonanie ciasta:
  1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii. Dosypuj po trochu mąkę (3 szklanki) z proszkiem do pieczenia i dolewaj na zmianę wodę i olej. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj dwie łyżki mąki, a do drugiej – dwie łyżki kakao. Ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasta są już gotowe). Ostudź ciasta na kratce.
Przygotowanie kremu:
  1. Przygotuj budyń – zagotuj około 600 ml mleka, w pozostałej ilości rozprowadź proszek z budyniu, cukier i mąki. Wlej mieszaninę do mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i przestudź. Jeśli nie chcesz, aby na budyniu zrobiła się „skórka”, to przykryj go z wierzchu kawałkiem folii, tak aby dotykała budyniu.
  2. Miękkie masło zmiksuj z żółtkiem, dodawaj po łyżce budyń i miksuj aż krem będzie gładki.
  3. Ciasta pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek smaruj kremem i układaj kolorami na zmianę przyklejając do siebie kawałki ciasta. Jeśli zostanie ci krem, to posmaruj ciasto od góry.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
  1. Kremówkę umieść w garnuszku i ją podgrzej, czekoladę podziel na cząstki i rozpuść w kremówce. Odstaw polewę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć polej nią ciasto.
Notatki
Aby uzyskać paski na cieście, należy je kroić po skosem - takim około 45 stopni.

metrowiec1

metrowiec

metrowiec

Gofry drożdżowe
Tarteletki z makiem

Related Post