Waniliowe gruszki
Sernik gotowany

ciasteczka cytrynowe_2

Zapraszam Was dziś na pyszne ciasteczka cytrynowe.

Aromatyczne, niewielkie i miękkie.

Robią się praktycznie same – bo wszystko przygotowujecie mikserem, potem w rękach toczycie małe kulki (wielkości mniej więcej włoskiego orzecha), obtaczacie je w cukrze pudrze i pieczecie 🙂

Prosto? Bardzo prosto, nawet powiem, że dziecinnie prosto – zaproście do pieczenia swoje dzieci, a bardzo się im to spodoba.

Mi w przygotowaniu ciasteczek pomagała córka – ona uwielbia wszystkie ciasteczka, które trzeba toczyć w rączkach (przy okazji ma fajną gimnastykę dla rączek i paluszków), potem oczywiście jest oblizywanie paluszków z cukru pudru 🙂

Z tej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek – smacznego 😀

Ps. A na zdjęciu moja córcia dobiera się do ciasteczka 😉

ciasteczka cytrynowe Werka_3

ciasteczka cytrynowe_3

ciasteczka cytrynowe_4

ciasteczka cytrynowe_6

Miękkie ciasteczka cytrynowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
ciasteczka:
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (trochę ponad pół szklanki)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 250 g mąki (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie - odrobina aromatu cytrynowego (do smaku), odrobina żółtego barwnika (dla koloru)
dodatkowo:
  • ¼ szklanki cukru pudru
lukier - opcjonalnie:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • suchy mak
Wykonanie
  1. Mikserem zmiksuj masło z cukrem, i skórką z cytryny.
  2. Dodaj żółtko, jajko i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj do masy maślanej.
  4. W razie konieczności zeskrob ciasto ze ścianek miski i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  5. Jeśli chcesz bardziej aromatyczne ciasteczka, to możesz dodać trochę cytrynowego aromatu (ja dałam kilka kropel), dla uzyskania ładnego żółtego koloru możesz dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego.
  6. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
  7. Kulki z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  8. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 9-10 minut (aż będą lekko rumiane), po upieczeniu ostudź.
  9. Ciastka możesz dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, a następnie posypać je suchym makiem.

 

Przepis znalazłam tutaj – ale podaję z moimi zmianami.

Waniliowe gruszki
Sernik gotowany

Related Post