Czekoladowe ciasto z burakami
Tort Betoniarka

Po niesamowitym sukcesie pączków orzechowych stwierdziłam, że przepis ma duży potencjał i że trzeba go koniecznie powtórzyć 🙂

Żeby nie było tak samo, to orzechy zamieniłam na migdały i po zmieleniu dodałam je do ciasta drożdżowego (dla zwiększenia aromatu migdałowego dodałam też amaretto :)).

Jako nadzienie wykorzystałam rozpuszczoną deserową czekoladę (mam jej spory zapas po ostatnich zakupach).

Samo ciasto i nadzienie nie były zbyt słodkie, więc bez większych skrupułów polałam gotową drożdżówkę lukrem z cukru pudru i amaretto.

Efekt – mocno migdałowa drożdżówka z czekoladą, która wręcz rozpuszcza się w buzi podczas jedzenia – rewelacja 🙂

Polecam gorąco wszystkim wielbicielom ciast drożdżowych 🙂

ciasto drożdżowe z czekoladą

ciasto migdałowe

migdałowa drożdżówka z czekoladą_3

migdałowa drożdżówka z czekoladą_6

Migdałowa drożdżówka z czekoladą
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 75 g cukru
  • 20 ml amaretto (opcjonalnie)
nadzienie:
  • 150 g czekolady (użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek ciepłej wody, mleka lub amaretto
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
  2. Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
  6. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
  7. Rozwałkuj na płaski placek.
  8. Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).
  9. Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
  10. Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
  11. Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni i piecz przez około 30-40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  12. Po upieczeniu ostudź.
  13. Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto - gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.

 

Przepis własny.

Czekoladowe ciasto z burakami
Tort Betoniarka

Related Post