Migdałowa drożdżówka z czekoladą
Przepis na pyszne migdałowe ciasto drożdżowe z czekoladą
Rozkoszuj się aromatem i smakiem jaki zapewnia ta migdałowa drożdżówka z czekoladą. Dzięki mojemu prostemu przepisowi możesz to ciasto bardzo łatwo przygotować we własnym domu. Ta puszysta i aromatyczna drożdżówka zawijana z nadzieniem z rozpuszczonej czekolady sprawi, że Twoje podniebienie będzie zachwycone. Wypróbuj ten przepis już dziś i delektuj się domowym smakołykiem przy kubku kawy albo herbaty.
Spis treści
Migdałowa drożdżówka z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta drożdżowe z dodatkiem czekoladowego nadzienia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Migdałowa drożdżówka z czekoladą przepis
Składniki
składniki na migdałowe ciasto drożdżowe
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka (letniego )
- 1 łyżeczka cukru ((do drożdży))
- 50 g migdałów (mielonych – pół szklanki)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 20 ml amaretto ((opcjonalnie))
składniki na nadzienie do drożdżówki
- 150 g czekolady ((użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- kilka łyżek wody (, mleka lub amaretto)
Instrukcja
Jak zrobić migdałową drożdżówkę z czekoladą
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
- W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.50 g migdałów, 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 75 g cukru, 20 ml amaretto
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na płaski placek.
- Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).150 g czekolady
- Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
- Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
- Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 30-40 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto – gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.150 g cukru pudru, kilka łyżek wody
Prywatne
Drożdżówka migdałowo-czekoladowa – uwagi
Po niesamowitym sukcesie pączków orzechowych stwierdziłam, że przepis ma duży potencjał i że trzeba go koniecznie powtórzyć. Żeby nie było tak samo, to orzechy zamieniłam na migdały i po zmieleniu dodałam je do ciasta drożdżowego (dla zwiększenia aromatu migdałowego dodałam też likier amaretto). Jako nadzienie wykorzystałam rozpuszczoną deserową czekoladę (mam jej spory zapas po ostatnich zakupach). Samo ciasto i nadzienie nie były zbyt słodkie, więc bez większych skrupułów polałam gotową drożdżówkę lukrem z cukru pudru i amaretto.
Efekt – mocno migdałowa drożdżówka z czekoladą, która wręcz rozpuszcza się w buzi podczas jedzenia – rewelacja! Migdałowa drożdżówka z czekoladą. Polecam gorąco wszystkim wielbicielom ciast drożdżowych :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: