Pączki orzechowe
Mus czekoladowy

Co powiecie na walentynkowe ciasto niespodziankę?

Jeśli podoba się Wam ten pomysł, to koniecznie upieczcie ciasto z sercem ukrytym w środku 🙂

Najpierw musicie upiec ciasto w kolorze czerwonym (dlatego możecie zrobić to np. dzień wcześniej), potem kroicie go na plastry, foremką do ciastek o kształcie serca wycinacie serduszka.

Robicie „białe” ciasto, układacie w nim serduszka i razem pieczecie.

Łatwe? Łatwe 🙂 Może trochę czasochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu dla efektu „wow” 😉

Do tego to ciasto jest przepyszne – miękkie, delikatne i aksamitne.

Przepis pochodzi z pierwszego numeru „BBC Goodfood” (podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami).

Ps. Nie wyrzucajcie ciasta, które zostanie Wam po wycięciu serduszek – możecie zrobić z niego pyszne bajaderki tutaj znajdziecie przepis 🙂

migdałowe ciasto z sercem_6

migdałowe ciasto z sercem_3

migdałowe ciasto z sercem_5

hidden heart cake

migdałowe ciasto z sercem_2

Migdałowe ciasto z sercem
 
Autor:
Składniki
ciasta:
  • 2 x 175 g miękkiego masła
  • 2 x 175 g cukru pudru
  • 6 dużych jaj (użyłam L)
  • 2 x 140 g mąki
  • 2 x pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 x pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 x 85 g zmielonych blanszowanych migdałów
  • 2 łyżeczki gorzkiego kako
  • 2 x 100 ml mleka
  • 2 x łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy
dodatkowo:
  • 100 g czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasta:
  1. Najpierw przygotuj czerwone ciasto na serduszka.
  2. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo 3 jajka i po każdym krótko miksuj, dodaj wanilię.
  3. Mąkę przesiej przez sito z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj zmielone migdały oraz kakao - wymieszaj.
  4. Dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem do masy maślanej (nie przejmuj się jeśli masa się zwarzyła - często dzieje się tak, gdy do masła dodaje się zimne jajka).
  5. Na koniec dodaj barwnik - tyle aby uzyskać ładny kolor (jeśli używasz barwnika w proszku, to dobrze jest go najpierw rozpuścić w odrobinie mleka - np. na łyżeczce - wtedy kolor będzie intensywniejszy i nie będzie kropeczek barwnika w cieście).
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
  7. Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni (170 bez termoobiegu) przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  8. Ciasto po upieczeniu ostudź i pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm, foremką do wycinania ciastek w kształcie serduszka wytnij serca.
  9. Przygotuj drugie ciasto podobnie jak pierwsze - nie dodawaj do niego kakao i barwnika 🙂
  10. Do przygotowanej foremki wyłóż mniej więcej ⅔ ciasta , ułóż ściśle serca - tak aby stały i wyłóż resztę ciasta, tak aby zakryła serca.
  11. Piecz podobnie jak pierwsze ciasto - przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  12. Po upieczeniu ostudź.
dekoracja:
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
  2. Nałóż na ciasto i udekoruj kolorową posypką.
Notatki
Jeśli zrezygnujecie z dodatku kakao do ciasta, wtedy serduszko będzie miało jaśniejszy kolor 🙂

 

Pączki orzechowe
Mus czekoladowy

Related Post