Migdałowy pudding chia

Zaktualizowany: 2023 15 czerwca
migdałowy pudding chia

Przepis na wegański pudding chia na mleku migdałowym

Zapraszam dziś na migdałowy pudding chia, czyli deser zrobiony z nasion chia zanurzonych w mleku migdałowym. Mój pudding przełożyłam dodatkowo musem truskawkowym i podałam ze świeżymi owocami. W ten sposób otrzymałam przepyszny i zdrowy deser. A możecie go zjeść również na śniadanie. Gorąco polecam!

migdałowy pudding chia

Migdałowy pudding chia przepis krok po kroku

Zróbcie ze mną zdrowy wegański pudding chia z musem truskawkowym i zjedzcie go ze smakiem o każdej porze dnia.

migałowy pudding chia 5

Migdałowy pudding chia przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wegański pudding chia na mleku migdałowym z dodatkiem musu z truskawek.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 10 minut
12 hours
Czas całkowity 12 hours 10 minut
Porcje 2
Składniki

składniki na migdałowy pudding chia

  • 4 łyżki nasion chia
  • 360 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (albo innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka truskawek
  • cukier puder (do truskawek – mniej więcej 1 łyżeczka)
  • świeże owoce
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy pudding chia

  • Nasiona chia wsyp do miski, zalej mlekiem, dodaj syrop z agawy i ekstrakt – energicznie wymieszaj i wstaw miskę do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc – im nasiona dłużej stoją w mleku, tym gęstszy pudding).
    4 łyżki nasion chia, 360 ml mleka migdałowego, 1 łyżka syropu z agawy, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • Możesz co jakiś czas przemieszać pudding widelcem.
  • Truskawki zmiksuj lub ugnieć widelcem z cukrem.
    1 szklanka truskawek, cukier puder
  • Do szklaneczek nałóż trochę puddingu, na wierzch nałóż truskawki i przykryj resztą puddingu.
  • Wierzch udekoruj świeżymi owocami.
    świeże owoce
Prywatne
Słowa kluczowe pudding z nasion chia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
migdałowy pudding chia

Wegański pudding z chia – uwagi

Dziś będzie trochę o zdrowiu i zdrowym odżywianiu.

Wcześniej pisałam o domowym mleku migdałowym, a teraz pokażę Wam jak możecie go wykorzystać i podam przepis na migdałowy pudding chia.

Co to jest „chia”?

Otóż chia, a właściwie szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.

Nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Nasiona chia zmnieszają ryzyko rozwoju raka piersi, wpływają na lepszą pamięć, uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.

Zawarte w nasionach chia kwasy omega-3 wpływają pozytywnie także na układ sercowo-naczyniowy. Razem z błonnikiem, którego również w nich nie brakuje, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. W ten sposób zapobiegają tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód. W 100 g nasion chia znajduje się aż 16,54 g białka, zawierają one aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki czemu górują nad innymi nasionami białkowymi. Ten niemalże idealny profil aminokwasowy sprawia, że nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegetarian, a także dobrym źródłem energii dla kulturystów i sportowców.

Nasiona po zalaniu płynem – np. mlekiem mocno pęcznieją i po kilku godzinach tworzą gęstą masę – coś w rodzaju puddingu.

Możecie dodać do takiego gotowego puddingu świeże owoce, albo mus owocowy i uzyskacie pyszny, zdrowy deser, albo śniadanie. Aby uzyskać jeszcze zdrowsze danie i większej ilości składników odżywczych zrobiłam pudding chia na domowym mleku migdałowym (więcej o jego wartościach znajdziecie tutaj). Oczywiście możecie wykorzystać też zwykłe mleko, mleko sojowe lub mleczko kokosowe.

Z przepisu otrzymacie dwie spore porcje.

Życzę Wam smacznego :)

Spróbujcie również przepisu na domowy kisiel truskawkowy albo na truskawkowe tiramisu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 6 ocen
Postaw mi kawę
migałowy pudding chia_1

Polecane przepisy na puddingi

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne puddingi idealne na śniadanie i na deser.

Opublikowano: 2015 17 czerwca

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 170c8afaf987d8bfd9a87a69c16ab0bd?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2019 8 kwietnia w 17:48- Odpowiedz

    Robiłam z jogurtem naturalnym- wyszło lepsze niż z mlekiem migdałowym czy kokosowym. Polecam

  2. 85aee314693e3e0b9e393b9ce8b807bd?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2017 28 września w 22:44- Odpowiedz

    Po całej nocy w lodówce nadal mam mleko tyle ze nasionka bardziej napęczniały ;/ nie ma mowy o konsystencji puddingu…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 29 września w 12:29- Odpowiedz

      Hmm, ciekawe czemu nasiona tak słabo napęczniały? Ja miałam tak gęsty, że zabrałam słoik do pracy bez obaw o rozlanie.

      • 85aee314693e3e0b9e393b9ce8b807bd?s=54&d=mm&r=g
        Dorota 2017 29 września w 18:08- Odpowiedz

        :( no właśnie nie wiem co się zadziało…może następnym razem spróbuję ze zwykłym mlekiem? albo może trzeba najpierw w ciepłym namoczyć a potem do lodówki?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 1 października w 17:03- Odpowiedz

          Teoretycznie temperatura mleka nie powinna mieć większego znaczenia.

  3. Jogurtowe chia z mango - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 15 marca w 06:21- Odpowiedz

    […] to sprawdzić przygotowując pudding chia (ja taki robiłam na domowym mleku migdałowym) – taki pudding to pyszny posiłek […]

  4. 003d68c5a463a10824c797da5d2514fc?s=54&d=mm&r=g
    Zuza 2016 11 lipca w 08:56- Odpowiedz

    Ciekawy pomysł. I to bez gotowania. Nie licząc stania puddingu w lodówce – bardzo szybki deser. A nasiona chia, no cóż dobrze wpływa na organizm z każdej strony: odchudzanie, nowotwór, cholesterol, mózg itd. Jest jeszcze 9 innych nasion, równie dobroczynnych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nasiona-ktore-warto-jesc jednak nie stosuję ich w kuchni aż tak często jak nasion chia.

  5. 310e798e67c7951065b9c632c6273383?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 14 lipca w 18:19- Odpowiedz

    Czy zamiast mleka można użyć jogurtu naturalnego

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 14 lipca w 20:04- Odpowiedz

      Prędzej wody. Chia musi wchłonąć wilgoć i napęcznieć. Zrób na wodzie a na koniec dodaj trochę jogurtu do smaku :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy