Chleb cebulowy
Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami

Mój apetyt na serniki ostatnio nie maleje, a nawet rośnie (co mnie bardzo dziwi, bo zawsze byłam wiernym wielbicielem szarlotki i makowca).

Z tej miłości narodził się migdałowy sernik – zrobiony z tego, co w lodówce znalazłam 🙂

Zmielone migdały dodałam do spodu i do masy twarogowej, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi.

Dla podkręcenia smaku dodałam do sernika amaretto.

Wyszło pysznie – spróbujcie sami 🙂

sernik migdałowy3

sernik migdałowy2

sernik migdałowy4

sernik migdałowy5

Migdałowy sernik
 
Autor:
Składniki
spód:
  • łyżeczka masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki mielonych migdałów
  • pół łyżeczki sody
masa sernikowa:
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki amaretto
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki
  • ewentualnie aromat migdałowy
  • płatki migdałów do posypania
Wykonanie
spód:
  1. Zmiksuj razem jajko i cukier - tylko do połączenia składników. Dodaj masło.
  2. Mąkę zmieszaj z sodą i mielonymi migdałami - dodaj do masy, wlej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Przestudź.
masa serowa:
  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  2. Przelej masę na spód.
  3. Piecz w 150 stopniach przez około 70 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  4. Schłódź w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
  5. Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Notatki
Przepis na foremkę około 22 cm średnicy.

Przepis własny.

Chleb cebulowy
Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami

Related Post