Czekoladowe babeczki z coca colą
Różany tort urodzinowy

Pomysł na te minibezy z kremem pomarańczowym pochodzi od Kamili, która przysłała przepis na bezy z orange curd na mój wielkanocny konkurs (za co bardzo dziękuję :)).

Przyznaję, że od razu wzbudził on moją ciekawość, gdyż do tej pory wszędzie widziałam lemon curd, a ja nie przepadam za cytrynowym smakiem i nigdy nie miałam większej ochoty, aby go zrobić.

Pomarańcze to już zupełnie inna sprawa 🙂 Stwierdziłam, że ten krem musi być pyszny i się nie zawiodłam – można go samego wyjadać łyżkami 🙂

Tutaj podany jest do bez, ale można go wykorzystać przy innych wypiekach – również do przełożenia ciasta.

Podana porcja jest mniej więcej na jedną blachę małych bez.

minibezy z orange curd2

minibezy z orange curd1

minibezy z orange curd3

minibezy z orange curd4

 

Minibezy z kremem pomarańczowym
 
Autor:
Składniki
składniki bezy:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • pół łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
orange curd:
  • 6 żółtek
  • 3 średnie pomarańcze
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pełna szklanka białego cukru
  • 180g masła
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (ja nie dawałam).
  2. Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
  3. Piecz w 100 stopniach przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
wykonanie kremu:
  1. Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z wszystkich pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków miąższu i pestek. Wlej sok do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się trochę zredukuje (około 5 minut).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dołóż do garnka z sokiem pomarańczowym. Gotuj krem na małym ogniu, aż zgęstnieje, uważaj aby się nie przypalił.
  3. Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  4. Przełóż krem do miseczki i schłódź.
  5. Na bezy nałóż porcję orange curd i delektuj się smakiem 🙂

Czekoladowe babeczki z coca colą
Różany tort urodzinowy

Related Post