Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami
Sernik Oreo bez pieczenia

Jeśli uzbierały się Wam białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to proponuję upieczenie minipavlovych o smaku pinacolady 🙂

Sama beza jest lekka i słodka, do tego orzeźwiające ananasy i przepyszny kokos – od razu można poczuć się jak na rajskiej wyspie 🙂

Bezy upieczone są z przepisu na minibezy z orange curdem (upiekłam ich więcej i przechowywałam w szczelnym opakowaniu).

minipavlova pinacolada1

minipavlova pinacolada2

minipavlova pinacolada3

 

 

Minipavlova pinacolada
 
Autor:
Składniki
składniki bezy:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • pół łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • około 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • puszka ananasa
  • około 50 g wiórek kokosowych
  • likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku
Wykonanie
wykonanie bezy:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (ja nie dawałam).
  2. Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
  3. Piecz w 100 stopniach przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
wykonanie dodatków do bezy:
  1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  2. Ananasy z puszki odsącz i zmiksuj, albo bardzo drobno posiekaj, dodaj trochę soku z puszki oraz likier kokosowy lub syrop kokosowy do smaku.
  3. Na bezy nałóż porcję śmietany kremówki, na jej wierzchu ułóż mus z ananasa i całość dodatkowo posyp odrobiną wiórek kokosowych.

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami
Sernik Oreo bez pieczenia

Related Post