Chleb ryżowy
Karpatka

 

Ten kto wymyślił miniserniczki powinien według mnie dostać za to nagrodę 🙂

Te miniserniczki w jabłku, to już zasługują na Nobla 🙂

Nie rozumiem, czemu sama wcześniej na to nie wpadłam – bo to przecież rewelacyjny pomysł, aby jabłka wykorzystać jako foremkę do upieczenia serniczka.

Mają one jednak jeden duży mankament – „teoretycznie” wymagają po upieczeniu schłodzenia w lodówce przez około trzy godziny 🙁

Jakoś wytrwałam ten dłużący się czas i schowałam je do lodówki, ale zastanawiam się, czy takie na ciepło będą smaczne – bo czemu w sumie nie?

Gdyby ktoś z Was „dobrał” się do nich „na gorąco”, to dajcie mi koniecznie znać 🙂

 

miniserniczki w jabłkach1

miniserniczki w jabłkach4

miniserniczki w jabłkach2

miniserniczki w jabłkach3

 

Miniserniczki w jabłku
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • 6 średnich jabłek
  • 250 g twarogu na serniki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Zetnij górę z jabłek i ostrożnie wytnij gniazdo nasienne.
  2. Powiększ łyżką dziurę, tak by powstała forma miseczki (nie zrób dziury w dnie :)).
  3. Ułóż jabłka w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, albo na blaszce - ułóż jabłka tak, aby się nie stykały.
  4. Twaróg zmiksuj krótko z jajkiem, cukrem i cynamonem.
  5. Nałóż twaróg do jabłek.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu przestudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 2-3 godziny.
  8. Przed podaniem możesz jabłka polać karmelem lub syropem klonowym i posypać siekanymi orzechami.

 

Przepis znalazłam tutaj 🙂

Chleb ryżowy
Karpatka

Related Post