Babeczki czekoladowo-kawowe na Halloween
Cornish czebureki z mięsem i kapustą

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na sernik Oreo na zimno, a dziś chcę Wam zaproponować miniserniczki Oreo pieczone.

Już Halloween, więc dekoracja serniczków nawiązuje do tego święta (dodam, że mój syn nie odważył się na zjedzenie oka :)).

Ale te malutkie serniczki możecie upiec przy różnych okazjach, więc dodaję również zdjęcia z bardziej tradycyjną dekoracją 😉

Możecie użyć do nich inne ciasteczka markizy – ciekawe mogą być takie o smaku orzechowym.

Z podanej porcji otrzymacie około 12-14 miniserniczków Oreo.

miniserniczki oreo1

miniserniczki oreo2

A tutaj serniczki na pozostałe okazje 🙂

miniserniczki oreo3

miniserniczki oreo4

Miniserniczki Oreo na Halloween i nie tylko 🙂
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • około 20 ciastek Oreo (lub innych markizów)
  • 500 g twarogu na serniki (ja użyłam mascarpone)
  • 100 g cukru (około ¾ szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Przygotuj papilotki i do każdej włóż na dno jedno ciastko.
  2. Pozostałe składniki włóż do miski i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
  3. Nałóż łyżką masę serową na ciastka - mniej więcej do ⅔ wysokości papilotek.
  4. Piecz około 20-25 minut w 160 stopniach (masa nie może być płynna).
  5. Gotowe miniserniczki ostudź, a następnie włóż do lodówki na około 3 godziny (jeśli masz silną wolę ;)).
  6. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  7. Nałóż na środek serniczków i udekoruj według uznania - mogą to być ozdoby halloweenowe, albo zmiksowane ciasteczka.

Babeczki czekoladowo-kawowe na Halloween
Cornish czebureki z mięsem i kapustą

Related Post