Minitarty z kremem ananasowym

Zaktualizowany: 2023 30 kwietnia
minitarty z kremem ananasowym5

Przepis na pyszne małe tarteletki z ananasowym curdem i bezą

Minitarty z kremem ananasowym to przepyszna i lekka przekąska, idealna na słodki poczęstunek do kawy czy herbaty lub na specjalną okazję. W tym wypieku, delikatne i kruche ciasto jest wypełnione kremowym ananasowym curdem, które dodaje im nieco egzotycznego smaku i aromatu. Do tego czapa słodkiej bezy ze złotą rosą i idealny deser gotowy! Te mini tarty z pewnością zadowolą każde podniebienie i będą doskonałym wyborem dla miłośników kremowych deserów o owocowym posmaku. Spróbujcie koniecznie!

minitarty z kremem ananasowym3

Minitarty z kremem ananasowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz małe słodkości, które rozpływają się w ustach, a każdy kęs smakuje jak prosto z raju, to te pyszne tropikalne tarty z kremem ananasowym są właśnie dla Ciebie!

minitarty z kremem ananasowym4

Minitarty z kremem ananasowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne słodkie małe kruche tarty z kremem ananasowym i bezą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na kruche ciasto:

składniki na krem ananasowy:

składniki na bezę

  • 1 białko ( z jajka L)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do mini tart

  • Składniki ciasta szybko zagnieć – wodę dodaj na koniec po jednej łyżce, tylko tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i dało się ulepić w kulkę.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 60 g masła, 60 g margaryny, 4-5 łyżek zimnej wody
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź przez około 1 godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli spożywczej).
  • Wytnij 6 kółek i wylep nimi przygotowane foremki (lub jedną dużą o wielkości około 22 cm).
  • Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem.
  • Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra-dół).

Jak zrobić krem ananasowy:

  • Ananasa obierz, usuń brązowe „dziurki” i pokrój na kawałki.
    200 g ananasa
  • Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  • Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
    3 łyżeczki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 2 żółtka
  • Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  • Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  • Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
    0,5 łyżeczki masła
  • Krem nałóż na podpieczone ciasto (możesz też je przechować w lodówce w zamkniętym słoiku).
  • Piecz tarty przez kolejne 10 minut.

Jak zrobić bezę do tarty

  • Ubij białko z solą, gdy piana będzie sztywna dodaj cukier puder i miksuj, aż białko będzie lśniące.
    1 białko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
  • Wyłóż bezy na tarty.
  • Zapiecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni (przenieś tarty blisko górnej grzałki).
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z kremem ananasowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Kruche babeczki z kremem z ananasa – uwagi

Jak wiecie „poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do upieczenia czegoś pysznego :)

Zrobiłam małe tarty z kremem ananasowym i bezą (która przez przypadek wyszła mi z „rosą” – pewnie gdybym się starała, bo byłoby z tym różnie ;))

Tarty okazały się pyszne – zresztą nie miały prawa wyjść inne :)

Z podanej porcji otrzymacie 6 minitart.

Możecie oczywiście upiec jedną dużą tartę zamiast kilku mniejszych.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery oraz przepisów na tarty.


minitarty z kremem ananasowym2

Polecane przepisy na kruche tarty

Jeśli lubicie połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta z kremowym nadzieniem, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie tarty. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 7 kwietnia