Sernik czarnoleski
Bananowa odrywana drożdżówka

honey pancakes

Przepisów na nowe placuszki nigdy u mnie za wiele – dlatego dziś mam kolejny – tym razem na miodowe pancakes 🙂
Samo ciasto jest w zasadzie standardowe, ale dodajemy do niego miód – niby niewiele, ale jednak czuć różnicę. Placuszki są jakby bardziej aksamitne, z lekko wyczuwalnym smakiem miodu.

Na pewno warte są wypróbowania 🙂
Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo – dałam tylko więcej mleka, bo wg mnie ciasto było za gęste.

Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na śniadaniowe placuszki i omlety, to koniecznie zajrzyjcie tutaj 🙂

Placuszki możecie podać z ulubionymi dodatkami, ja polałam je płynnym miodem, posmarowałam frużeliną wiśniową i posypałam płatkami migdałowymi – wyszło przepysznie 🙂

Frużelinę możecie zrobić sami – na śniadanie wystarczy 1/4 porcji z tego przepisu – możecie użyć wiśnie mrożone lub z kompotu 🙂

miodowe pancakes 1

honey pancakes

honey pancakes

miodowe pancakes 5

honey pancakes

 

Miodowe pancakes
 
Autor:
Składniki
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju (lub 60 g rozpuszczonego masła)
  • około szklanka mleka
  • 250 g mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z solą.
  2. Olej zmieszaj z mlekiem, a mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem i olejem do jajek - jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję śmietany, ale lejącą się) to dodaj trochę więcej mleka.
  4. Dodaj miód i zmieszaj.
  5. Smaż małe placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

 

Sernik czarnoleski
Bananowa odrywana drożdżówka

Related Post