Krem migdałowy
Sernik z ricotty

mississippi mud pie_6

Długo się zbierałam za zrobienie tego ciasta.

Kusiła mnie ta czekoladowość, ale ciągle brak mi było czasu, albo jakieś inne ciacho mi wpadło w oko.

Ale w końcu mississippi mud cake zawędrował również do mnie 🙂

Powiem krótko – wow!

Ciasto jest może trochę czasochłonne, ale warte jest przygotowania.

Jeśli przygotowania podzielicie sobie na etapy, pójdzie Wam szybciej i sprawniej 🙂

Ciasto przed podaniem wymaga nocowania w lodówce i porządnego schłodzenia, więc weźcie to pod uwagę, jeśli chcecie je przygotować – zróbcie wszystko dzień wcześniej.

A – i zakupcie DUŻĄ ilość gorzkiej czekolady 🙂

Kalorii nie liczymy, bo może zabraknąć skali 😉

A czemu akurat mississippi mud cake? To chyba kwestia ciemnobrązowego koloru, który może kojarzyć się z błotem – chociaż, gdy ja patrzę na niego, to zupełnie nie mam takich skojarzeń 🙂

mississippi mud pie_1

mississippi mud pie_3

mississippi mud pie_5

mississippi mud pie_instagram

Mississippi mud cake
 
Autor:
Składniki
spód z ciasteczek:
  • około 450 g ciasteczek w typie oreo
  • 80 g masła
ciasto czekoladowe:
  • 55 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ szklanki gorącej wody - do kawy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
pudding czekoladowy:
  • ¾ szklanki cukru
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4 duże żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
bita śmietana:
  • 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone (opcjonalnie)
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
  3. Schłódź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  4. Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
  5. Temperaturę zwiększ do 160 stopni.
ciasto czekoladowe:
  1. Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
  2. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej - ostaw do przestudzenia.
  3. Zmiksuj żółtka z połową cukru - żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
  4. Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
  5. W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
  6. Dodaj porcjami biało do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
  7. Przełóż masę na podpieczony spód.
  8. Piecz przez około 40-45 minut - ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
  9. Ciasto ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez noc.
pudding czekoladowy:
  1. Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka i żółtka i dokładnie wymieszaj.
  2. Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
  3. Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  5. Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
  6. Schłódź przez noc w lodówce.
wykończenie:
  1. Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
  2. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
  3. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.

 

Przepis autorstwa Marthy Stewart – podaję przepis z moimi zmianami.

Krem migdałowy
Sernik z ricotty

Related Post